Grochówka nigdy nie należała do moich ulubionych zup, jednak w wersji ugotowanej według tego przepisu jest naprawdę bardzo smaczna. Nie jest zbyt gęsta ani tłusta - za to pachnąca majerankiem i z dodatkiem chudego, przysmażonego boczku.
-----------------------------------------
SKŁADNIKI- 1 szklanka żółtego grochu łuskanego (połówki)
- 2 l bulionu/ wywaru z warzyw/wody
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka suszonego lubczyku
- sól morska, pieprz
- opcjonalnie: 100 g chudego boczku
- Groch płuczemy na sicie, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Zostawiamy do namoczenia, najlepiej na całą noc, ale można też na kilka godzin.
- W garnku zagotowujemy bulion. Dodajemy namoczony i odsączony groch, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, czosnek oraz sól i pieprz. Gotujemy 5 minut.
- Marchew i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę.
- Przygotowane warzywa dodajemy do wywaru. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok 1 godzinę, lub do momentu, aż groch zacznie się rozpadać.
- Na patelni podsmażmy boczek pokrojony w drobną kostkę, dodać cebulkę i chwilę razem smażymy.Odsączamy na papierowym ręczniku i przekładamy do zupy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz