GROCHÓWKA



Grochówka nigdy nie należała do moich ulubionych zup, jednak w wersji ugotowanej według tego przepisu jest naprawdę bardzo smaczna.  Nie jest zbyt gęsta ani tłusta - za to pachnąca majerankiem i z dodatkiem chudego, przysmażonego boczku. Warto spróbować :-)

SKŁADNIKI
  • 1 szklanka żółtego grochu łuskanego (połówki)
  • 100 g chudego boczku
  • 2 l bulionu/ wywaru z warzyw/wody
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • sól morska, pieprz
WYKONANIE
  • Groch płuczemy na sicie, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Zostawiamy do namoczenia, najlepiej na całą noc, ale można też na kilka godzin.
  • W garnku zagotowujemy bulion. Dodajemy namoczony i odsączony groch, ziele angilelskie, liść laurowy, lubczyk, czosnek oraz sól i pieprz. Chwilę razem gotować.
  • Marchew i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  • Przygotowane warzywa dodajemy do wywaru. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok 1 godzinę, lub do momentu, aż groch zacznie się rozpadać.
  • Na patelni podsmażmy boczek pokrojony w drobną kostkę, dodać cebulkę i chwilę razem smażymy.Odsączamy na papierowym ręczniku i przekładamy do zupy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz