Chyba każdy zna przepis na surówkę z pora. Idealna na zimową porę roku, do przygotowania z łatwo dostępnych i tanich składników.
Ostry smak pora złagodzony jest tu poprzez dodatek tartej marchewki i jabłka. Do tego kukurydza i pyszny sos na bazie majonezu i jogurtu naturalnego.
Polecam jako dodatek do obiadu, do mięs z grilla lub jako samodzielną, zdrową przekąskę.
SKŁADNIKI / 2 porcje
- 1 mały por, tylko biała i jasnozielona część
- 1 marchewka
- 1/2 twardego jabłka, np. granny smith
- 140 g (1 mała puszka) kukurydzy, odsączonej
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
- Pora dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy wzdłuż na 4 części, a następnie w poprzek, na cienkie paseczki. Przekładamy do salaterki, lekko solimy.
- Marchewkę obieramy i razem z jabłkiem (nie obieramy, wystarczy umyć), ścieramy na tarce o grubych oczkach. Razem z odsączoną kukurydzą dodajemy do miski z porem.
- Mieszamy z majonezem i jogurtem naturalnym. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Chłodzimy w lodówce lub podajemy od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz