SURÓWKA Z PORA

Chyba każdy zna przepis na  surówkę z pora. Idealna na zimową porę roku, z łatwo dostępnych  i tanich składników: pora, marchewki i jabłka. Opcjonalnie także z kapustą pekińską i selerem naciowym. 
Ostry smak pora złagodzony jest tu poprzez dodatek tartej  marchewki i jabłka. Do tego pyszny sos na bazie majonezu. Polecam jako dodatek do obiadu, do mięs z grilla lub jako samodzielną, zdrową przekąskę.
SKŁADNIKI / 2 porcje
  • 1 por
  • 1 marchewka
  • 1 małe twarde jabłko
  • 1 pełna łyżka majonezu 
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub cukru pudru
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól morska, pieprz
OPCJONALNIE: 1 łodyga selera naciowego, ¹⁄₄ małej główki kapusty pekińskiej
WYKONANIE
  • Por dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy wzdłuż na 4 części, a następnie w cienkie paseczki. 
  •  Marchewkę i jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. 
  • Seler naciowy kroimy wzdłuż na pół, a następnie w cienkie paski. Kapustę drobno szatkujemy.
  • W oddzielnej miseczce mieszamy składniki sosu: majonez, syrop klonowy i sok z cytryny . Doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  • Przygotowane wcześniej warzywa mieszamy z sosem i posiekaną natką pietruszki. Chłodzimy w lodówce lub podajemy od razu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz