Łosoś w kremowym sosie cytrynowo - śmietanowym. Do przygotowania w 15 minut. Sekret tkwi w organizacji, a poza tym ilość potrzebnych składników jest dosyć niewielka. Nie rezygnujcie z dodatku cytryny - zarówno soku jak i skórki - gdyż jej smak znacząco pływa na jakość dania. Polecam ten przepis, bo choć zaskakuje prostotą, to smakuje wybornie.
SKŁADNIKI / 2 porcje
- 200 g filetów z łososia - mogą być mrożone
- 150 ml śmietany 30%
- 1/2 papryczki chili
- sok i skórka otarta z 1 cytryny / można dać mniej
- mała cebula
- sól morska, pieprz czarny
- oliwa
- opcjonalnie makaron tagliatelle lub jak u mnie papardelle
- Jeśli używamy mrożonego łososia najpierw należy go rozmrozić.
- Jeśli sos będziemy podawali z dodatkiem makaronu, pierwszym etapem niech będzie ugotowanie go. Powinien być al dente, tak więc gotujemy w lekko osolonym wrzątku bez dodatku oliwy około 10 minut.
- W międzyczasie czasie przygotowujemy sos. Łososia myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy w 1 cm. kostkę. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny.
- Papryczkę chili myjemy i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Razem z cebulą drobno siekamy.
- Na patelni, na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy cebulę i papryczkę. Po około 2 minutach dodajemy pokrojonego w kostkę łososia i smażymy kolejne 2 minuty.
- Zalewamy śmietaną i sokiem z cytryny. Gotujemy na małym ogniu, do momentu aż sos zgęstnieje. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
- Makaron odcedzamy, przekładamy na półmisek i polewamy przygotowanym sosem.
- Całość posypujemy skórką otartą z cytryny.
- Podajemy z cząstkami cytryny do wyciśnięcia.
właśnie dziś potrzebowałam zrobić szybki obiadek i proszę jaki super przepis :) zamiast cebuli użyłam pora i masła do smażenia. Nie do wiary że można zrobić obiad zaledwie w 10 minut. Dziękuję
OdpowiedzUsuńFajnie, że smakowało. Pozdrawiam
Usuń