ŁOSOŚ W SOSIE ŚMIETANOWO-CYTRYNOWYM


Łosoś  w  jedwabiście kremowym sosie cytrynowo - śmietanowym, to danie, które gotowe jest dosłownie w 15 minut. Jak to możliwe? Otóż sekret tkwi w dobrej organizacji, a poza tym ilość potrzebnych  składników  jest dosyć niewielka.  Nie rezygnujcie z dodatku cytryny - zarówno soku jak i skórki - gdyż jej smak znacząco pływa na jakość dania. Polecam ten przepis, bo choć zaskakuje prostotą, to smakuje wybornie. 

SKŁADNIKI / 2 porcje

  • 200 g filetów z łososia - mogą być mrożone
  • 200 ml śmietany 30% 
  • 1/2  papryczki chili
  • sok i skórka otarta z 1  cytryny / można dać mniej
  • mała cebula
  • sól morska, pieprz czarny
  • oliwa
  • opcjonalnie makaron tagliatelle lub jak u mnie papardelle
WYKONANIE

  • Jeśli używamy mrożonego łososia najpierw należy go rozmrozić.
  • Jeśli sos będziemy podawali z dodatkiem makaronu, pierwszym etapem niech będzie ugotowanie go. Powinien być al dente, tak więc gotujemy w lekko osolonym wrzątku bez dodatku oliwy około 10 minut.

W międzyczasie czasie przygotowujemy sos.
  • Łososia myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy w 1 cm. kostkę.  Doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny.
  •  Papryczkę chili myjemy i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Razem z cebulą drobno siekamy.
  • Na patelni, na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy  cebulę  i papryczkę. Po około 2 minutach dodajemy pokrojonego w kostkę łososia i smażymy kolejne 2 minuty. 
  • Zalewamy śmietaną i sokiem z cytryny. Gotujemy na małym ogniu, do momentu aż sos zgęstnieje. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
  • Makaron odcedzamy, przekładamy na półmisek i polewamy przygotowanym sosem.
  • Całość posypujemy skórką otartą z cytryny.
  • Podajemy z cząstkami cytryny do wyciśnięcia.

2 komentarze:

  1. właśnie dziś potrzebowałam zrobić szybki obiadek i proszę jaki super przepis :) zamiast cebuli użyłam pora i masła do smażenia. Nie do wiary że można zrobić obiad zaledwie w 10 minut. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń