Marynowany w przyprawach grillowany tuńczyk jest naprawdę przepyszny. Delikatnie cytrynowy, soczysty, aromatyczny. Może stanowić główny składnik różnego rodzaju sałatek. Możemy podać go z dodatkiem kolorowych blanszowanych warzyw lub np. z grillowanymi szparagami. U mnie na kleksie ulubionego sosu limonkowego i z dodatkiem puszystego ryżu .
- 2 steki z tuńczyka (ok. 150 g każdy, o grubości 2 cm)
- 1 łyżka listków tymianku
- sok z połowy cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska
- pieprz
- Do małego prostokątnego naczynia wlewamy sok z cytryny, ok 3 łyżki oliwy i dorzucamy listki tymianku. Mieszamy.
- Steki z tuńczyka myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku, nacieramy solą i czarnym pieprzem. Wkładamy do przygotowanej wcześniej marynaty. Odstawiamy na minimum 30 minut.
- Po upływie tego czasu smażymy steki na dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Nie należy smażyć tuńczyka zbyt długo, ponieważ zbyt się wysuszy. Ok 3-4 minuty z każdej strony powinno wystarczyć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz