GRILLOWANY TUŃCZYK

Marynowany w przyprawach grillowany tuńczyk jest naprawdę przepyszny. Delikatnie cytrynowy, soczysty, aromatyczny. Może stanowić główny składnik różnego rodzaju sałatek. Możemy podać go z dodatkiem kolorowych blanszowanych warzyw lub np. z grillowanymi szparagami. U mnie na kleksie ulubionego sosu limonkowego i z dodatkiem puszystego ryżu . 

SKŁADNIKI / 2 porcje
  • 2 steki z tuńczyka (ok. 150 g każdy, o grubości 2 cm)
  • 1 łyżka listków tymianku
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska
  • pieprz
WYKONANIE
  • Do małego prostokątnego naczynia wlewamy sok z cytryny, ok 3 łyżki oliwy i dorzucamy listki tymianku. Mieszamy.
  • Steki z tuńczyka myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku, nacieramy solą i czarnym pieprzem. Wkładamy do przygotowanej wcześniej marynaty. Odstawiamy na minimum 30 minut.
  • Po upływie tego czasu smażymy steki na dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Nie należy smażyć tuńczyka zbyt długo, ponieważ zbyt się wysuszy. Ok 3-4 minuty z każdej strony powinno wystarczyć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz