Bułeczki są delikatne, puszyste i mięciutkie. Świetne ze słonymi jaki słodkimi dodatkami.
SKŁADNIKI / 16 bułeczekPolecam przygotować ciasto wieczorem, uformować bułeczki i przechowywać w lodówce przez noc. Rano wyjmujemy na blat, zostawiamy do ocieplenia, po czym wkładamy do piekarnika. Jeśli zamiast masła dodamy 3 łyżki oliwy z oliwek, otrzymamy ciasto na pizze.
wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową
- 250 ml (1 szklanka) letniego mleka
- 75 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 370 g mąki (2 i pół szklanki)
- 1 płaska łyżeczka soli
- 20 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
- Masło wyjmujemy z lodówki, kroimy w kostkę i zostawiamy na blacie do ocieplenia.
- Letnie mleko łączymy z cukrem. Dodajemy pokruszone drożdże i 2 łyżki mąki. Mieszamy i zostawić pod przykryciem na ok 10 min.
- Do dzieży miksera przesiewamy pozostałą mąkę. Dodajemy sól oraz 1 jajko i 1 żółtko (pozostałe białko zostawiamy do posmarowania bułeczek). Wyrabiamy przy użyciu haka, przez około 2 minuty.
- Cały czas miksując, dodajemy po kawałku masła, kolejną porcję dorzucając, gdy poprzednia dokładnie połączy się z masą. Miksujemy około 10 minut, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek dzieży.
- Podsypując odrobiną mąki formujemy kulę. Przykrywamy folią spożywczą i postawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, na 2 godziny.
- Gdy ciasto podwoi objętość, wyjmujemy je na blat, formujemy wałek i kroimy na 16 równych kawałków. Jeśli chcemy piec bułeczki następnego dnia, na tym etapie formujemy bułeczki, lekko natłuszcza my, układamy na blaszce, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki. Pomijamy drugi etap wyrastania.
- Formujemy bułeczki, układamy na blaszce, lekko natłuszczamy, przykryć folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy 20 minut w temp. 180 stopni C, bez termoobiegu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz