PUSZYSTE BUŁECZKI MAŚLANE

Bułeczki są delikatne, puszyste i mięciutkie. Dodatkowo są łatwe w zrobieniu i zawsze wychodzą. Polecam przygotować ciasto wieczorem, uformować bułeczki i przechowywać w lodówce przez noc. Rano tylko do piekarnika i śniadanie gotowe. Jeśli ma być na słodko, można dodać więcej cukru, a po upieczeniu zajadać z dżemem lub miodem.  Jeśli zamiast masła dodamy oliwę z oliwek i zmniejszymy ilość cukru - otrzymamy ciasto na pizze  o grubym, puszystym spodzie ;-) Warto spróbować

SKŁADNIKI / 16 bułeczek
wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową
  • 1 szklanka letniego mleka
  • pół kostki masła
  • 2 jajka +1 roztrzepane do posmarowania
  • 1/5 szklanki cukru
  • 4 szklanki mąki
  • pół łyżeczki soli
  • 30 g. świeżych drożdży
WYKONANIE
  • Letnie mleko  należy połączyć z cukrem. Dodać pokruszone drożdże i 1 łyżkę mąki. Wymieszać i zostawić pod przykryciem na ok 10 min.
  • Po tym czasie wszystkie składniki ciasta plus wyrośnięty rozczyn umieścić w dzieży miksera i przy użyciu przystawki do ciasta drożdżowego - haka - wyrobić ciasto. Podsypując odrobiną mąki uformować kulę. Przykryć folią spożywczą i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • Gdy ciasto podwoi objętość, uformować z niego wałek i pokroić nożem na 16 równych kawałków. Jeśli chcemy piec bułeczki następnego dnia, na tym etapie formujemy bułeczki, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki. Pomijamy drugi etap wyrastania.
  • Uformować bułeczki, ułożyć na blaszce, przykryć folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.
  • Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i piec ok. 20 min. w temp. 180*C.  Aby zbytnio się nie przypiekły, bułeczki można piec przykryte folią aluminiową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz