PUSZYSTE BUŁECZKI MAŚLANE

Bułeczki są delikatne, puszyste i mięciutkie.  Świetne ze słonymi jaki słodkimi dodatkami. 

Polecam przygotować ciasto wieczorem, uformować bułeczki i przechowywać w lodówce przez noc. Rano wyjmujemy na blat, zostawiamy do ocieplenia,  po czym wkładamy do piekarnika.  Jeśli zamiast masła dodamy 3 łyżki oliwy z oliwek, otrzymamy ciasto na pizze.

SKŁADNIKI / 16 bułeczek
wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową
  • 250 ml (1 szklanka) letniego mleka
  • 75 g miękkiego masła
  • 2 jajka 
  • 2 łyżki cukru
  • 370 g mąki (2 i pół szklanki)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 20 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
WYKONANIE
  • Masło wyjmujemy z lodówki, kroimy w kostkę i zostawiamy na blacie do ocieplenia.
  • Letnie mleko łączymy z cukrem. Dodajemy pokruszone drożdże i 2 łyżki mąki. Mieszamy i zostawić pod przykryciem na ok 10 min.
  • Do dzieży miksera przesiewamy pozostałą mąkę. Dodajemy sól oraz 1 jajko i 1 żółtko (pozostałe białko zostawiamy do posmarowania bułeczek). Wyrabiamy przy użyciu haka, przez około 2 minuty. 
  • Cały czas miksując, dodajemy po kawałku masła, kolejną porcję dorzucając, gdy poprzednia dokładnie połączy się z masą. Miksujemy około 10 minut, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek dzieży.
  • Podsypując odrobiną mąki formujemy kulę. Przykrywamy folią spożywczą i postawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, na 2 godziny.
  • Gdy ciasto podwoi objętość, wyjmujemy je na blat, formujemy wałek i kroimy na 16 równych kawałków. Jeśli chcemy piec bułeczki następnego dnia, na tym etapie formujemy bułeczki, lekko natłuszcza my, układamy na blaszce, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki. Pomijamy drugi etap wyrastania.
  • Formujemy bułeczki, układamy na blaszce, lekko natłuszczamy,  przykryć folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy 20 minut w temp. 180 stopni C, bez termoobiegu.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz