ŁOSOŚ W SOSIE LIMONKOWYM

SKŁADNIKI / 4 porcje
ŁOSOŚ
  • 4 filety z łososia po ok. 180 g każdy
  • 2 łyżki soku z limonki
  • przyprawy: sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki oliwy
SOS LIMONKOWY - Wszystkie składniki sosu powinny mieć temperaturę pokojową.
  • 20 g masła
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1/4 szklanki bulionu
  • sok i skórka otarta z 1 małej limonki
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE
  • SOS: Limonkę myjemy, sparzamy wrzątkiem i zeskrobujemy zesterem zieloną  skórkę. 
  • W rondelku lekko podgrzewamy bulion ze śmietanką i masłem. Dodajemy sok z limonki, doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy połowę skórki otartej z limonki.
  • Gotujemy na małym ogniu, bez przykrycia(mieszając od czasu do czasu), aż sos lekko zgęstnieje.
  • FILETY Z ŁOSOSIA myjemy, dokładnie osuszamy i oczyszczamy z ewentualnych resztek ości.
  • Posypujemy odrobiną soli i obficie czarnym, świeżo zmielonym pieprzem. Skrapiamy oliwą i sokiem  limonki.  Przyprawy  wcieramy w rybę, tak aby dobrze ją pokryły. Odstawiamy na ok. 10 minut do zamarynowania. 
  • Dobrze rozgrzewamy patelnię - najlepiej grillową i kładziemy łososia. Jeśli jest ze skórą, to koniecznie skórą w dół. Smażymy ok 4 min. z każdej strony, lub dłużej w zależności od grubości filetu.
  • Układamy na kleksie sosu limonkowego i posypujemy skórką otartą z limonki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz