Delikatny, choć dobrze doprawiony łosoś podany na aksamitnym sosie z limonką. U mnie dodatkowo z puszystym, ugotowanym na parze ryżem.
Limonka świetnie pasuje do łososia i nie jest tak kwaśna jak cytryna Warto kupować limonki, które lekko uginają się pod palcami i pamiętać o zasadzie, że im większe limonki tym lepsze. Aby jak najłatwiej wydobyć z nich jak najwięcej soku należy kroić je na ukos, a nie tak jak zwykliśmy kroić cytrynę.
SKŁADNIKI / 4 porcjeŁOSOŚ
- 4 filety z łososia po ok. 180 g każdy
- 2 łyżki soku z limonki
- przyprawy: sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 20 g masła
- 1 szklanka śmietany 30%
- 1/4 szklanki bulionu
- sok i skórka otarta z 1 małej limonki
- sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
- SOS: Limonkę myjemy, sparzamy wrzątkiem i zeskrobujemy zesterem zieloną skórkę.
- W rondelku lekko podgrzewamy bulion ze śmietanką i masłem. Dodajemy sok z limonki, doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy połowę skórki otartej z limonki.
- Gotujemy na małym ogniu, bez przykrycia(mieszając od czasu do czasu), aż sos lekko zgęstnieje.
- FILETY Z ŁOSOSIA myjemy, dokładnie osuszamy i oczyszczamy z ewentualnych resztek ości.
- Posypujemy odrobiną soli i obficie czarnym, świeżo zmielonym pieprzem. Skrapiamy oliwą i sokiem limonki. Przyprawy wcieramy w rybę, tak aby dobrze ją pokryły. Odstawiamy na ok. 10 minut do zamarynowania.
- Dobrze rozgrzewamy patelnię - najlepiej grillową i kładziemy łososia. Jeśli jest ze skórą, to koniecznie skórą w dół. Smażymy ok 4 min. z każdej strony, lub dłużej w zależności od grubości filetu.
- Układamy na kleksie sosu limonkowego i posypujemy skórką otartą z limonki.
wspaniale danie, a sosik ge-nial-ny!
OdpowiedzUsuńWidzę, że podobnie jak ja lubisz łososia i traktujesz go z szacunkiem, jak większość wołowinę. Gdybyś poszukiwała większej ilości przepisów z łososiem w roli głównej, proponowałbym Ci zajrzeć pod ten adres: https://mowisalmon.pl/recipes/
OdpowiedzUsuń