Uwielbiam tę sałatkę w połączeniu z pieczonym kurczakiem, ale doskonale pasuje też do wszelkiego rodzaju grillowanych i smażonych mięs lub kanapek z wędliną. Ze względu na to, iż długo pozostaje świeża i chrupiąca, dobrze sprawdza się na letnich imprezach w ogrodzie. Możecie przygotować ją nawet 2-3 dni wcześniej i do czasu podania przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce. Najlepsza jest oczywiście z młodej kapusty.
- pół główki białej kapusty
- 2 marchewki
- 2 dymki lub pół białej cebuli
- 4 rzodkiewki
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
DRESSING
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego lub oliwy
- 1 łyżka syropu klonowego lub miodu lub cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól morska i pieprz
OPCJONALNIE: 1 drobno pokrojona łodyga selera naciowego, garść posiekanych orzechów włoskich
- Kapustę obieramy z wierzchnich liści i szatkujemy ręcznie lub przy pomocy malaksera.
- Obieramy marchewkę i razem z rzodkiewką ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
- W miseczce mieszamy majonez, jogurt, syrop klonowy i sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Wszystkie warzywa łączymy w dużej misce i mieszamy z sosem. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz