PIZZA NA GRUBYM SPODZIE


Podstawą dobrej pizzy jest ciasto. W tym przepisie jest to sprawdzone i mega uniwersalne ciasto drożdżowe. Miękkie, puszyste - absolutny hit. Do tego pyszny, aromatyczny sos pomidorowy i dodatki według własnego pomysłu. Warto spróbować.



SKŁADNIKI / na 1 pizzę o średnicy 23 cm
CIASTO

  • 240 g mąki pszennej
  • 160 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka suchych drożdży lub 20 g świeżych
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy

SOS POMIDOROWY
  • 200 g pomidorów z puszki (pokrojonych i obranch ze skóry) lub ok. 200 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól morska, pieprz
  • szczypta cukru
 DODATKI: mozzarella, szynka parmeńska, pieczarki, suszone oregano
WYKONANIE

  • CIASTO: Spód formy o średnicy 22-23 cm wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz.
  • W miseczce mieszamy drożdże z cukrem. Stopniowo, cały czas mieszając dolewamy ciepłą (nie gorącą wodę). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce, do lekkiego podrośnięcia.
  • Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz wyrośnięty rozczyn i 1 łyżkę oliwy. Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka lub ręcznie, aż ciasto będzie elastyczne i zacznie odstawać od ścianek dzieży (ok 10 minut). Natłuszczonymi oliwą dłońmi zagarniamy ciasto pod spód formując kulę. Przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy na 1-2 godziny do wyrośnięcia.
  • Wyrośniętym ciastem wykładamy spód przygotowanej wcześniej formy, przykrywamy folią lub ściereczką i odstawiamy na około 30 minut, do ponownego wyrośnięcia.
  • SOS: W rondelku podgrzewamy oliwę. Dodajemy starty na tarce ząbek czosnku i smażymy cały czas mieszając, przez około 1 minutę. Dodajemy passatę pomidorową, doprawiamy solą, pieprzem i oregano do smaku. Gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut.
  • Wyrośnięte ciasto smarujemy sosem pomidorowym, układamy porwaną na kawałki mozzarellę i ulubione dodatki.
  • Pieczemy ok 12-15 min w temp 220℃, z włączoną funkcją grzanie góra/dół  bez termoobiegu. Przed podaniem posypujemy suszonym oregano.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz