Podstawą dobrej pizzy jest ciasto. W tym przepisie jest wielokrotnie sprawdzone i bardzo uniwersalne ciasto drożdżowe. Miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz i puszyste jak drożdżówka - absolutny hit.
Dzięki wyrastaniu i pieczeniu w formie jest naprawdę wysokie i dobrze utrzymuje nawet większą ilość dodatków.
Jeśli nie możecie lub nie chcecie użyć formy do pieczenia, po prostu uformujcie ciasto na papierze do pieczenia.
Dzięki wyrastaniu i pieczeniu w formie jest naprawdę wysokie i dobrze utrzymuje nawet większą ilość dodatków.
Jeśli nie możecie lub nie chcecie użyć formy do pieczenia, po prostu uformujcie ciasto na papierze do pieczenia.
SKŁADNIKI / na 1 pizzę o średnicy 22 cm
CIASTO
CIASTO
- 250 g mąki pszennej
- 150 ml ciepłej wody
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka suchych drożdży lub 20 g świeżych
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy
- 400 g pomidorów z puszki lub ok. 400 ml passaty pomidorowej
- 2 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól morska, pieprz
- szczypta cukru
_______________________________________________________
WYKONANIE
- CIASTO: Spód formy o średnicy 21-23 cm wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz.
- W miseczce mieszamy drożdże z cukrem, dosypujemy 2 łyżki mąki. Stopniowo, cały czas mieszając dolewamy ciepłą (nie gorącą wodę). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce, do lekkiego podrośnięcia.
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz wyrośnięty rozczyn i 1 łyżkę oliwy. Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka lub ręcznie, aż ciasto będzie elastyczne i zacznie odstawać od ścianek dzieży (ok 10 minut).
- Natłuszczonymi oliwą dłońmi zagarniamy ciasto pod spód formując kulę. Przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy na 1-2 godziny do wyrośnięcia.
- Wyrośniętym ciastem wykładamy spód przygotowanej wcześniej formy (rozprowadzamy palcami), przykrywamy folią lub ściereczką i odstawiamy na 30 minut, do ponownego wyrośnięcia.
- SOS: W rondelku podgrzewamy oliwę. Dodajemy starty na tarce czosnek i smażymy cały czas mieszając, przez około 1 minutę. Nie rumienimy.
- Dodajemy passatę pomidorową lub pomidory z puszki, doprawiamy solą, pieprzem i oregano do smaku. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, przez około 10-15 minut.
- Wyrośnięte ciasto smarujemy połową sosu pomidorowego, układamy porwaną na kawałki mozzarellę i ulubione dodatki.
- Pieczemy 12-15 min w temp 220℃, z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu.
- Przed podaniem posypujemy suszonym oregano. Pozostały sos pomidorowy przekładamy do miseczki i podajemy jako dodatek do pizzy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz