POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE GORGONZOLA

Gęsty, delikatnie kremowy, aromatyczny sos śmietanowy z dodatkiem sera gorgonzola. Jest pyszny, wyraźny w smaku, dodatkowo banalnie prosty w przygotowaniu. Zdecydowanie nadaje się na wykwintny obiad, choć równie dobrze sprawdzi się jako ekspresowa kolacja dla zapracowanych.

Warto pamiętać, aby medaliony porządnie obsmażyć na dużym gazie zanim wlejemy śmietankę. Zapobiegnie to wysuszeniu mięsa i sprawi, że będzie miękkie i kruche. 

Sos można wzbogacić dodając łyżkę odsączonych z zalewy kaparów lub drobno posiekany, marynowany zielony pieprz.

SKŁADNIKIna 2 osoby
  • 1 polędwiczka wieprzowa (250 g)
  • 1 szklanka śmietanki 30 %
  • 70 g sera gorgonzola
  • 1 łyżka ziaren różowego pieprzu roztartych w moździerzu 
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki oliwy
opcjonalnie: 1 łyżka marynowanego zielonego pieprzu lub 1-2 łyżki odsączonych kaparów ze słoiczka
WYKONANIE
  • Polędwiczkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i oczyszczamy z białych błonek. Kroimy na 2 cm grubości medaliony, doprawiamy solą i obficie czarnym pieprzem.
  • Smażymy na rozgrzanej oliwie z obu stron, aż polędwiczki ładnie się przyrumienią. 
  • Zalewamy śmietaną, dodajemy gorgonzolę i przykrywamy pokrywką. Gotujemy na małym ogniu przez około 3-4 minuty. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy przez kolejne 2 minuty, aż sos lekko odparuje.
  • Przed podaniem posypujemy różowym pieprzem.
  • Podajemy np. z kaszą jaglaną lub  talarkami ziemniaczanymi surówką z pora .

3 komentarze:

  1. O Jezu! Nikt jeszcze tego nie robił??? MYsle że to będzie HIT. Wygląda bardzo apetycznie i składniki super. Do dzieła...

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne robiłam wczoraj, dziękuję goście byli zachwyceni :)

    OdpowiedzUsuń