Ciasto drożdżowe - uniwersalne

Z przepisu zamieszczonego poniżej można upiec dosłownie wszystko.  Jest uniwersalny do tego stopnia, że przy tworzeniu ogranicza nas tylko wyobraźnia. Lekko modyfikowany w zależności od tego na co mamy ochotę pozwala upiec zarówno słodkie bułki, jak i pizzę, paluchy drożdżowe, czy bułki do hamburgerów lub hot-dogów. Cokolwiek upieczemy będzie mięciutkie, puszyste i smaczne. Polecam!

SKŁADNIKI / ok 12 bułeczek
wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 60 g masła lub oliwy z oliwek
  • 4 i pół szklanki mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru /jeśli na słodko 4 
  • 2 łyżeczki soli/jeśli na słodko - pół
  • 1 jajko
WYKONANIE
  • W małym rondelku podgrzewamy mleko z wodą i  cukrem. Powinno osiągnąć letnią temperaturę. Absolutnie nie może być gorące! Dodajemy pokruszone drożdże i 2 łyżki mąki. Mieszamy i przykrywamy folią spożywczą. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok 10-15 min.
  • Rozpuszczamy masło. Studzimy.
  • Do dzieży miksera wsypujemy mąkę, sól, dodajemy jajko. Wlewamy rozczyn z drożdży oraz rozpuszczone masło. Mieszamy końcówką do ciast drożdżowych tzw. hakiem, aż ciasto będzie odchodziło od ścianek.
  • Smarujemy ciasto oliwą, formujemy kulę. Zostawiamy pod przykryciem z folii spożywczej do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
  • Po tym czasie oprószonymi mąką dłońmi z wyrośniętego ciasta formujemy wałek ( delikatnie rozciągając), który dzielimy na 12 równych części.
  • Formujemy kulki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli bułeczki mają być do hamburgerów należy je lekko spłaszczyć. Kolejny raz przykrywamy folią i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15-40 min.
  • Wyrośnięte bułeczki/ lub paluchy/ możemy posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem, czarnuszką lub makiem.
  • Pieczemy 15-20 min w temp 180༠ C z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu.

2 komentarze:

  1. Na pewno ma być '30 dkg' drożdży? Przy takiej ilość składników to dekagramy należałoby zamienić na gramy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że ma być 30 g drożdży. Już poprawiam :-P

      Usuń