Przepis poniżej może być modyfikowany w zależności od tego, na co mamy ochotę. Pozwala upiec zarówno mini bułeczki, jak i pizzę, chlebki typu pita, paluchy drożdżowe, czy bułki do hamburgerów lub hot-dogów. Cokolwiek wybierzemy będzie mięciutkie, puszyste i smaczne. Polecam!
SKŁADNIKI / 9 BUŁEK do burgerów lub 40 mini bułeczek
- 300 ml mleka / wody
- 50 g rozpuszczonego masła/ oliwy z oliwek/oleju
- 500 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
- 2 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 jajko
- W rondelku lekko podgrzewamy mleko (powinno osiągnąć letnią temperaturę, nie może być gorące). Dodajemy cukier, drożdże i 2 łyżki mąki. Mieszamy i przykrywamy folią spożywczą. Zostawiamy do wyrośnięcia na 10-15 min.
- Do dzieży miksera przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy sól, jajko, wlewamy rozczyn z drożdży oraz rozpuszczone masło. Mieszamy końcówką do ciast drożdżowych tzw. hakiem, aż ciasto będzie odchodziło od ścianek.
- Formujemy kulę i zostawiamy pod przykryciem, np. z folii spożywczej (polecam czepek kąpielowy), do wyrośnięcia na 2 godz.
- Wyjmujemy na oprószony mąką blat i chwilę wygniatamy. Formujemy wałek (delikatnie rozciągając) i dzielimy na 9 równych części.
- Formujemy kulki - jeśli chcemy upiec bułki - lub rozpłaszczamy na cienkie placki - jeśli mają być chlebki, np. do humusu- i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli bułeczki mają być do hamburgerów należy je lekko spłaszczyć. Luźno przykrywamy folią i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
- Wyrośnięte bułeczki możemy posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem, czarnuszką lub makiem.
- Pieczemy 20 min w temp 200༠ C z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu.
- Mini bułeczki, paluchy i chlebki typu pita będą piekły się krócej.
Oczywiście, że ma być 30 g drożdży. Już poprawiam :-P
OdpowiedzUsuń