Dobry sos pomidorowy jest podstawą pysznej pizzy. Jego jakość zależy w głównej mierze od użytych pomidorów. Latem polecam świeże, najlepiej malinowe lub podłużne, tzw. paprykowe. Natomiast jesienią i zimą idealny będzie przecier pomidorowy/ passata lub świeże pomidorki koktajlowe, które jesienią i zimą są znacznie bardziej aromatyczne od zwykłych. Sosik jest banalny w przygotowaniu, jednak jak to często bywa najprostsze znaczy najlepsze.
SKŁADNIKI- 2 szklanki passaty pomidorowej /polecam CIRIO lub 5 dużych świeżych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- Jeżeli używamy świeżych pomidorów, ostrym nożem nacinamy je na krzyż, wkładamy do szklanej miski i na 30 sekund zanurzamy we wrzątku. Następnie obieramy ze skóry i drobniutko kroimy. Odkładamy na bok.
- Na rozgrzanej oliwie, na niewielkim ogniu, krótko podsmażamy wyciśnięty przez praskę czosnek. Nie rumienimy.
- Dolewamy przecier pomidorowy lub wrzucamy posiekane pomidory i doprowadzamy do wrzenia.
- Dodajemy roztarte w palcach suszone oregano, ocet balsamiczny i miód oraz sól i pieprz do smaku.
- Gotujemy na wolnym ogniu przez 10-20 min, co chwilę mieszając, aż sos zgęstnieje. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
- Częścią przygotowanego sosu smarujemy placek pizzy, a pozostałą część podajemy w małych miseczkach lub przelewamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz