Sos do pizzy

Dobry sos pomidorowy jest podstawą pysznej pizzy.  Jego jakość zależy w głównej mierze od użytych do przygotowania pomidorów. Latem polecam świeże, najlepiej podłużne tzw. paprykowe natomiast jesienią i zimą idealny będzie przecier pomidorowy tzw. passata lub świeże pomidorki koktajlowe, które jesienią i zimą są znacznie bardziej aromatyczne od zwykłych. Sosik jest banalny w przygotowaniu, jednak jak to często bywa najprostsze znaczy najlepsze.
p o l e c a m ;-)

SKŁADNIKI
  • 2 szklanki passaty pomidorowej/używam CIRIO lub 5 dużych świeżych pomidorów
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól morska, pieprz
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka oliwy 
  • 1 łyżka octu balsamicznego
WYKONANIE

  • Jeżeli używamy świeżych pomidorów wówczas ostrym nożem nacinamy je na krzyż, wkładamy do szklanej miski i na 30 sekund zanurzamy we wrzątku. Następnie obieramy ze skóry i drobniutko kroimy. Odkładamy na bok.
  • Na rozgrzanej oliwie, na niewielkim gazie krótko podsmażamy wyciśnięty przez praskę czosnek. Dolewamy przecier pomidorowy lub posiekane pomidory i doprowadzamy do wrzenia.
  • Dodajemy roztarte w palcach zioła prowansalskie, ocet balsamiczny oraz sól i pieprz.
  • Gotujemy na wolnym ogniu przez ok 10 min. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku (możemy lekko dosłodzić).
  • Częścią przygotowanego sosu  smarujemy placek pizzy, a pozostałą część podajemy w małych miseczkach lub przelewamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz