Aromatyczne danie, które na stałe gości w moim jadłospisie. Przygotowuję je z dodatkiem bardzo drobno posiekanych warzyw, które następnie podsmażam na rumiano. Przed dodaniem mięsa powinny porządnie się zezłocić i zrobić zupełnie miękkie. Dzięki temu oddadzą daniu cały swój aromat i nie będą wyczuwalne w gotowej potrawie. To mój patent, dzięki któremu przemycam porcję warzyw do dziecięcego menu. Choć sam przepis nie należy do zbyt skomplikowanych, sos powinien gotować się minimum 2 godziny. Długie gotowanie sprawia, że mięso wprost rozpływa się w ustach, a sos nabiera charakterystycznej "oleistej" konsystencji. Kawa i czekolada nie są wyczuwalne w gotowym daniu, ale ciekawie wzmacniają smak sosu. Do tego dania polecam podać miseczki z jogurtem naturalnym i guacamole. Przed samym podaniem warto skropić sos sokiem z limonki i posypać tartym cheddarem i listkami kolendry. Danie dobrze się przechowuje,wystarczy gorący sos przelać do czystych słoików i trzymać w lodówce przez kilka dni. W ten sposób możemy sięgać po nie, kiedy wracamy z pracy i nie mamy czasu, by coś upichcić. Można zapasteryzować.
____________________________________________
SKŁADNIKI / 6 porcji- 500 g mielonej wołowiny (np. antrykotu, górnej zrazowej)
- 70 g boczku, parzonego/wędzonego
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 czerwona papryka
- 1 gruby plaster selera
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 papryczki chili
- 400 g (1 puszka) pomidorów bez skórek
- 1 mała puszka kukurydzy
- 400 g (1 puszka) czerwonej fasoli
- 250 ml bulionu domowego lub gorącej wody
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
PRZYPRAWY:
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego (kuminu)
- sól morska, pieprz
- oliwa
OPCJONALNIE: 3 kostki gorzkiej czekolady, 70 ml zaparzonej kawy, zbożowe lub zwykłej
DO PODANIA: natka pietruszki lub kolendra, jogurt naturalny, starty ser cheddar, guacamole, pokrojona w kliny i podsmażona na oleju tortilla, limonka do skropienia
_____________________________________________
WYKONANIE
- Cebulę, czosnek, marchewkę i seler obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i krótko rozmiksowujemy w malakserze lub ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w 1,5 cm. kostkę. Papryczkę chili kroimy w cienkie plastry. Kukurydzę i fasolę odsączamy na sicie. Boczek kroimy w cienkie plasterki, a następnie w kostkę
- Na patelni o wysokich ściankach lub w szerokim garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy boczek oraz posiekane warzywa. Smażymy na średnim ogniu 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa nabiorą złocistego koloru.
- W międzyczasie, na drugiej patelni, na na dużym ogniu, 2 łyżkach oliwy/oleju, partiami podsmażamy mieloną wołowinę. Przekładamy do garnka z warzywami.
- Dodajemy wszystkie przyprawy i dolewamy 1 szklankę gorącego bulionu lub wody oraz kawę, jeśli używamy. Zagotowujemy, przykrywamy i redukujemy płomień do minimalnego. Gotujemy 1 godzinę.
- Dodajemy koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki. Przykrywamy i gotujemy przez kolejną godzinę (można krócej).
- Na 15 minut przed końcem gotowania dodajemy paprykę, fasolę i kukurydzę z puszki oraz czekoladę , jeśli używamy. Gotujemy pod przykryciem, aż sos się zagęści. Mieszamy od czasu do czasu. Gęstość sosu regulujemy bulionem lub wodą.
- Gotowe danie posypujemy tartym serem, listkami kolendry lub natki pietruszki oraz drobno pokrojoną pozostałą papryczką chili.
- Podajemy z dodatkiem chipsów z tortilli lub puszystego ryżu np. z TEGO PRZEPISU
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz