CHILI CON CARNE



Niesamowicie aromatyczne danie, które na stałe gości w moim jadłospisie. Przygotowuję je z dodatkiem bardzo drobno posiekanych warzyw, które następnie podsmażam na rumiano. Przed dodaniem mięsa powinny porządnie się zezłocić (nie przypalić) i zrobić zupełnie miękkie. Dzięki temu oddadzą daniu cały swój aromat i zupełnie nie będą wyczuwalne w gotowej potrawie. To mój patent, dzięki któremu przemycam porcję warzyw do dziecięcego menu. Choć sam przepis nie należy do zbyt skomplikowanych, to sos powinien gotować się minimum 2 godziny. Długie gotowanie sprawia, że mięso wprost rozpływa się w ustach, a sos nabiera charakterystycznej "oleistej" konsystencji.

Do tego dania polecam podać miseczki z jogurtem naturalnym i guacamole. Przed samym podaniem warto skropić sos sokiem z limonki i posypać tartym cheddarem i listkami kolendry.

Danie dobrze się przechowuje,wystarczy gorący sos przelać do czystych słoików i trzymać w lodówce przez kilka dni. W ten sposób możemy sięgać po nie, kiedy wracamy z pracy i nie mamy czasu, by coś upichcić.

SKŁADNIKI na 4-6 porcji
  • 500 g mielonej wołowiny (np. antrykotu)
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili 
  • 1 puszka pomidorów bez skórek (400 g)
  • 1 mała puszka kukurydzy / odsączonej
  • 1 puszka czerwonej fasoli / 400 g / odsączonej
  • 1 szklanka bulionu domowego lub gorącej wody
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
PRZYPRAWY
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki ziaren kminu rzymskiego (kuminu)
  • sól morska, pieprz
  • oliwa
OPCJONALNIE: natka pietruszki lub kolendry, jogurt naturalny, świeżo starty ser cheddar, guacamole, pokrojona w kliny i podsmażona na oleju tortilla, limonka do skropienia

WYKONANIE
  • Cebulę, czosnek i marchewkę obieramy. Paprykę i 1/2 papryczki chili oczyszczamy z gniazd nasiennych i razem z selerem naciowym kroimy na kilka mniejszych kawałków. Wszystkie warzywa drobno siekamy ręcznie lub w malakserze.
  • W moździerzu rozcieramy na proszek: kmin rzymski, ziarna kolendry, oregano i tymianek.
  • Na patelni o wysokich ściankach rozgrzewamy ok. 2 łyżki oliwy i wrzucamy pokrojone warzywa. Dodajemy utarte w  moździerzu  przyprawy, a także mieloną słodką i wędzoną paprykę, sól ( około 1/2 łyżeczki) i pieprz. Smażymy na dużym gazie ok. 12 min, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa nabiorą złocistego koloru.
  • Stopniowo, nie przerywając procesu smażenia dodajemy mielone mięso. Kiedy mięso jest ładnie przyrumienione dolewamy 1 szklankę gorącego bulionu lub gorącej wody. Gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu przez ok. 1 godzinę.
  • Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki. Przykrywamy i dusimy pod lekko uchyloną pokrywką na małym gazie przez około 1i 1/2 godziny.
  • Na 30 minut przed końcem gotowania dodajemy fasolę i kukurydzę z puszki. Gotujemy całość bez przykrycia, aż sos się zagęści. Mieszamy od czasu do czasu.
  • Gotowe danie posypujemy startym serem, posiekanymi listkami kolendry lub natki pietruszki oraz drobno pokrojoną pozostałą papryczką chili.
  • Najlepiej smakuje z dodatkiem chipsów z tortilli lub puszystego ryżu np. z TEGO PRZEPISU 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz