CHILI CON CARNE

Aromatyczne danie, które na stałe gości w moim jadłospisie. Przygotowuję je z dodatkiem bardzo drobno posiekanych warzyw, które następnie podsmażam na rumiano. Przed dodaniem mięsa powinny porządnie się zezłocić i zrobić zupełnie miękkie. Dzięki temu oddadzą daniu cały swój aromat i  nie będą wyczuwalne w gotowej potrawie. To mój patent, dzięki któremu przemycam porcję warzyw do dziecięcego menu. Choć sam przepis nie należy do zbyt skomplikowanych, sos powinien gotować się minimum 2 godziny. Długie gotowanie sprawia, że mięso wprost rozpływa się w ustach, a sos nabiera charakterystycznej "oleistej" konsystencji. Kawa i czekolada nie są wyczuwalne w gotowym daniu, ale ciekawie wzmacniają smak sosu. Do tego dania polecam podać miseczki z jogurtem naturalnym i guacamole. Przed samym podaniem warto skropić sos sokiem z limonki i posypać tartym cheddarem i listkami kolendry. Danie dobrze się przechowuje,wystarczy gorący sos przelać do czystych słoików i trzymać w lodówce przez kilka dni. W ten sposób możemy sięgać po nie, kiedy wracamy z pracy i nie mamy czasu, by coś upichcić. Można zapasteryzować. 

____________________________________________
SKŁADNIKI / 6 porcji
  • 500 g mielonej wołowiny (np. antrykotu, górnej zrazowej)
  • 70 g boczku, parzonego/wędzonego
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 gruby plaster selera 
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chili 
  • 400 g (1 puszka) pomidorów bez skórek
  • 1 mała puszka kukurydzy 
  • 400 g (1 puszka) czerwonej fasoli
  • 250 ml bulionu domowego lub gorącej wody
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
PRZYPRAWY: 
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego (kuminu)
  • sól morska, pieprz
  • oliwa
OPCJONALNIE: 3 kostki gorzkiej czekolady, 70 ml zaparzonej kawy, zbożowe lub zwykłej
DO PODANIA: natka pietruszki lub kolendra, jogurt naturalny,  starty ser cheddar, guacamole, pokrojona w kliny i podsmażona na oleju tortilla, limonka do skropienia
_____________________________________________
WYKONANIE
  • Cebulę, czosnek, marchewkę i seler obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i krótko rozmiksowujemy w malakserze lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. 
  • Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych  i kroimy w 1,5 cm. kostkę. Papryczkę chili kroimy w cienkie plastry. Kukurydzę i fasolę odsączamy na sicie. Boczek kroimy w cienkie plasterki, a następnie w kostkę
  • Na patelni o wysokich ściankach lub w szerokim garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy boczek oraz posiekane warzywa.  Smażymy na średnim ogniu  10-15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa nabiorą złocistego koloru.
  • W międzyczasie, na drugiej patelni, na na dużym ogniu, 2 łyżkach oliwy/oleju, partiami podsmażamy mieloną wołowinę. Przekładamy do garnka z warzywami. 
  • Dodajemy wszystkie  przyprawy i  dolewamy 1 szklankę gorącego bulionu lub wody oraz kawę, jeśli używamy.  Zagotowujemy, przykrywamy i redukujemy płomień do minimalnego. Gotujemy 1 godzinę.
  • Dodajemy koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki. Przykrywamy i gotujemy przez kolejną godzinę (można krócej). 
  • Na 15 minut przed końcem gotowania dodajemy paprykę, fasolę i kukurydzę z puszki oraz czekoladę , jeśli używamy. Gotujemy pod przykryciem, aż sos się zagęści. Mieszamy od czasu do czasu. Gęstość sosu regulujemy bulionem lub wodą.
  • Gotowe danie posypujemy tartym serem, listkami kolendry lub natki pietruszki oraz drobno pokrojoną pozostałą papryczką chili.
  • Podajemy z dodatkiem chipsów z tortilli lub puszystego ryżu np. z TEGO PRZEPISU 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz