KOKTAJL TRUSKAWKOWY



Truskawkowy koktajl to zdecydowanie smak mojego dzieciństwa - smak lata. W wersji z dodatkiem zmrożonego banana i równie chłodnych truskawek jest zdecydowanie najlepszy. Gęsty, kremowy, orzeźwiający. Jeśli nie mamy czasu na lekkie zmrożenie owoców możemy dodać trochę kostek lodu. Polecam jako szybki zastrzyk energii o poranku.

SKŁADNIKI /2 porcje
  • 3 szklanki pokrojonych truskawek/mogą być mrożone
  • 1 banan 
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego lub mleka/kefiru/soku jabłkowego/soku pomarańczowego
  • 1-2 łyżki cukru /miodu/ksylitolu - dokładna ilość zależy od tego, jak kwaśne są truskawki
  • 1/2 szklanki mleka lub kostek lodu
WYKONANIE
  • Banana obieramy ze skórki i kroimy na 4 części. Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i razem z pokrojonym bananem umieszczamy w plastikowym  pojemniku lub torebce na mrożonki. Wkładamy na ok. 30 min do zamrażarki. Im dłużej tym lepiej !
  • Zmrożone owoce razem z pozostałymi składnikami blendujemy na jednolitą masę. Podajemy w wysokich szklankach ze słomką lub jako deser w niskich szklaneczkach z pokrojonymi na cząstki owocami i dekoracją z bitej śmietany - wówczas jemy łyżeczką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz