Truskawkowy koktajl wersji z dodatkiem zmrożonego banana i równie chłodnych truskawek. Gęsty, kremowy, orzeźwiający. Jeśli nie mamy czasu na lekkie zmrożenie owoców możemy dodać trochę kostek lodu. Polecam jako szybki zastrzyk energii o poranku.
SKŁADNIKI / 2 porcje
- 3 szklanki pokrojonych truskawek/mogą być mrożone
- 1 banan
- 1 szklanka jogurtu naturalnego lub mleka/kefiru/soku jabłkowego/soku pomarańczowego
- 1 łyżka cukru /miodu/ksylitolu - dokładna ilość zależy od tego, jak kwaśne są truskawki
- 1/2 szklanki mleka lub kostek lodu
WYKONANIE
- Banana obieramy ze skórki i kroimy na 4 części.
- Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i razem z pokrojonym bananem umieszczamy w plastikowym pojemniku lub torebce na mrożonki. Wkładamy na ok. 30 min do zamrażarki. Im dłużej tym lepiej !
- Zmrożone owoce razem z pozostałymi składnikami blendujemy na jednolitą masę.
- Podajemy w wysokich szklankach lub jako deser w niskich szklaneczkach z pokrojonymi na cząstki owocami i dekoracją z bitej śmietany - wówczas jemy łyżeczką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz