CHRUPIĄCE ZIEMNIACZKI / POTATO WEDGES


Pieczone ziemniaczane łódeczki są chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Do tego pikantne i bardzo aromatyczne w smaku. Świetnie smakują posypane gruboziarnistą solą morską i posiekanym szczypiorkiem. Równie dobrze z sosem jogurtowo-majonezowym lub ekologicznym keczupem.
Są nie tylko przepyszne, ale i dużo zdrowsze niż tradycyjne frytki. 
Czasem w ten sposób przygotowuję też pieczone marchewki - również  smakują świetnie.

SKŁADNIKI / 4 osoby
  • 8 ziemniaków
  • 8 łyżek oliwy
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki/opcjonalnie
  • 1 łyżka ekologicznej przyprawy do ziemniaków lub po 1/2 łyżeczki: suszonego oregano,  mielonych ziaren kolendry, czarnego pieprzu, nasion kopru włoskiego, granulowanego czosnku, soli
DODATKOWO: posiekany szczypiorek, pokrojona na cząstki cytryna, sos majonezowy - 2 łyżki majonezu + 1 łyżka jogurtu naturalnego + szczypta soli i chili w proszku
WYKONANIE
  • Ziemniaki myjemy, obieramy - jeśli są młode możemy zostawić skórkę- i kroimy w kliny/ósemki. Gotujemy w małej ilości lekko osolonej wody.  Sprawdzamy widelcem i wyjmujemy kiedy są jeszcze al dente. Odcedzamy i harujemy zimną wodą. Dokładnie osuszamy na papierowym ręczniku. 
  • W misce mieszamy parmezan, przyprawy i bułkę tartą. Do drugiej miski wlewamy oliwę.
  • Ziemniaczane kliny wkładamy porcjami - najpierw do miseczki z oliwą, a następnie do miseczki z przyprawami. Staramy się lekko dociskać panierkę do ziemniaczków.
  • Tak przygotowane układamy na blaszce lub w naczyniu do zapiekania. Pieczemy ok. 30 minut.
  • Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy z sosem majonezowym i cząstkami cytryny do wyciśnięcia.

2 komentarze:

  1. Świetne! Uwielbiam kupne wedges, muszę kiedyś zrobić domowe ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń