FILETY Z KURCZAKA W SOSIE Z SUSZONYCH POMIDORÓW



Delikatna pierś kurczaka otulona kremowym sosem na bazie białego wina, suszonych pomidorów, czosnku i świeżej bazylii. Danie wykwintne i proste jednocześnie. Znakomicie smakuje z białym ryżem i sałatą z dodatkiem sosu winegret. Równie dobre, choć z pewnością mniej efektowne jest podanie go z dodatkiem makaronu np. tagliatelle. Wówczas  kurczaka należy pokroić  w kosteczkę lub paski.Całość przygotujemy na jednej patelni, bez konieczności użycia piekarnika.

--------------------------------------------
SKŁADNIKI / 2-3 porcje
  • 2 małe piersi kurczaka
  • 6 suszonych pomidorków w oliwie
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1/2 kieliszka białego wytrawnego wina
  • 1 szklanka śmietany 30 %
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki oliwy ze słoiczka z pomidorkami
  • garść listków świeżej bazylii
  • szczypta chili w proszku
  • sól morska, pieprz
  • garść listków świeżej bazylii
*opcjonalnie: 2 łyżki serka mascarpone

WYKONANIE
  • Piersi kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i oczyszczamy z białych błon oraz ewentualnych kostek. Każdy filet kroimy na 3 części: najpierw pionowo na dwie części, a następnie grubszą część dodatkowo w poprzek. Doprawiamy z dwóch stron świeżo zmielonym czarnym pieprzem, solą, chili i ziołami prowansalskimi. Opcjonalnie doprawione filety można włożyć pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej i leciutko rozbić, co sprawi, że przyprawy wnikną głębiej.
  • Pomidorki kroimy w kostkę, czosnek w cienkie plasterki.
  • Na patelni, na dużym gazie, na 2 łyżkach oliwy/ ze słoiczka z pomidorkami /podsmażamy na rumiano filety kurczaka ( około 5 minut).
  • Dorzucamy pokrojony czosnek i pomidorki. Smażymy ok. 2 min cały czas mieszając.
  • Wlewamy wino, chwilę odparowujemy po czym dolewamy śmietankę i - jeśli chcemy - dodajemy mascarpone.
  • Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 5 min. W międzyczasie filety przewracamy na drugą stronę.
  • Przed podaniem próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Posypujemy posiekanymi listkami świeżej bazylii.
Jeśli sos wydaje nam się zbyt rzadki zagęszczamy go odrobiną maki wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody. 

1 komentarz: