Filety kurczaka zatopione w pysznym kremowym sosie musztardowym z dodatkiem tymianku. Dzięki gotowaniu całych filetów na patelni, pozostają one bardzo soczyste i miękkie w środku. Zaletą tego dania jest to, że mięsa nie trzeba kroić na mniejsze porcje. Po podsmażeniu dusimy je do miękkości w śmietanie z dodatkiem białego wina lub bulionu.
Pyszne danie w sam raz na obiad lub kolację we dwoje. Bardzo wykwintne w smaku i bardzo łatwe w przygotowaniu. Najlepsze z ziemniaczkami i listkami świeżej sałaty z sosem winegret.
SKŁADNIKI / 2 porcje
- 2 małe piersi kurczaka
- 1 gałązka świeżego tymianku lub ¹⁄₂ łyżeczki suszonego
- 1 mały por lub 2 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki utartych w moździerzu ziaren gorczycy
- 50 ml białego wytrawnego wina lub gorącego bulionu lub wody
- 250 ml śmietany 30 %
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej np.takiej
- sól morska, pieprz
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
WYKONANIE
- Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon oraz ewentualnych kostek. Doprawiamy solą, czarnym pieprzem oraz zmielonymi ziarnami gorczycy. Przyprawy dokładnie wcieramy w mięso. Odstawiamy na minimum 30 minut do zamarynowania.
- Smażymy na rozgrzanym oleju z masłem (na umiarkowanym ogniu), z obu stron, dociskając łopatką do patelni, aby ładnie się przyrumieniły. Powinno to zająć około 8 minut.
- Umyty dokładnie por (lub szalotkę) kroimy w cienkie półplasterki. Listki tymianku drobno siekamy. Czosnek wyciskamy przez praskę i wszystko razem dorzucamy na patelnię do kurczaka. Podsmażamy 1-2 minuty, cały czas pilnując, aby czosnek się nie przypalił.
- Wlewamy wino i chwilę odparowujemy.
- Stopniowo dolewamy śmietanę i dodajemy musztardę. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimalnego i dusimy wszystko pod przykryciem przez ok 7 minut w międzyczasie raz odwracając mięso. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy sos przez kolejne 3 minuty ( lub dłużej), aż lekko zredukuje się i zagęści. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
- Filety wyjmujemy na deskę i kroimy w plastry. Gotowy sos przekładamy na półmisek. Na wierzchu układamy kawałki kurczaka. Posypujemy listkami tymianku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz