Na specjalne życzenie Gosi :-) -GAZPACHO, czyli tradycyjny andaluzyjski chłodnik. Bogaty w smaku, intensywnie czerwony, smakuje wybornie w upalne dni lata. Często przygotowuję go na przyjęcia i podaję w małych miseczkach lub szklankach. Jest lekki, orzeźwiający i przede wszystkim zdrowy.
SKŁADNIKI na ok 1 litr
- 1 kg dojrzałych pomidorów/ poza sezonem używam 0,5 l pulpy pomidorowej/
- 0,5 l pikantnego soku pomidorowego /u mnie pikantny pomidor TYMBARK/
- 2 czerwone papryki
- 2 ogórki
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 papryczka chili
- 2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska, świeżo zmielony pieprz
WYKONANIE
- Pomidory sparzamy wrzątkiem i zdejmujemy z nich skórę. Kroimy na ćwiartki.
- Ogórki i papryki /bez gniazd nasiennych/ myjemy, obieramy i kroimy w dużą kostkę.
- Cebulę kroimy na cztery części.
- Papryczkę chili oczyszczamy z pestek lub jeśli lubimy pikantne smaki możemy je zostawić.
- Przygotowane warzywa blendujemy z dodatkiem oliwy i soku z cytryny.
- Przelewamy do wazy lub garnka. Dopełniamy sokiem pomidorowym i doprawiamy do smaku.
- Chłodzimy w lodówce.
- Przed podaniem dekorujemy posiekanymi warzywami. Podajemy z cieniutkimi, grillowanymi paseczkami pieczywa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz