Prawdziwy sekret udanych hamburgerów tkwi w jak najlepszej jakości składnikach. Dobra bułka maślana, np. z tego przepisu i chuda wołowina, to w tym przepisie podstawa. Do tego karmelizowana cebulka, cieniutkie plastry konserwowego ogórka oraz plasterki świeżego pomidora. I oczywiście pyszny, lekko pikantny dip na bazie majonezu, keczupu i odrobiny tabasco.
Można zrobić w wersji mini i podać dzieciom np. na urodzinach. Należy wówczas pamiętać, aby przygotowując sos, pominąć dodatek tabasco.
SKŁADNIKI / 5-6 SZT.
- 500 g chudej mielonej wołowiny
- 1 jajko
- 12 krakersów lub 1 bułka pszenna namoczona w mleku
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól morska ( około 1/2 łyżeczki)
- śwież zmielony czarny pieprz
- oliwa
KARMELIZOWANA CEBULA
- 1 duża czerwona cebula
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
DIP
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki keczupu
- 1/2 łyżeczki tabasco / można dać więcej
- 1 łyżeczka płynnego miodu lub syropu klonowego lub cukru pudru
- sól
DODATKOWO: 5-6 bułek, sałata rzymska lub lodowa, ogórek konserwowy lub kiszony, świeże pomidory
- Cebulę kroimu w grube krążki i smażymy na oliwie z dodatkiem masła/najlepiej klarowanego/. Dodajemy odrobinę soli i cukier. Smażymy cały czas mieszając, przez około 5 minut, do uzyskania lekko brązowej barwy. Odstawiamy z ognia, podgrzewamy przed samym podaniem.
- W miseczce mieszamy składniki dipu.
- Sałatę szatkujemy, pomidory i ogórki kroimy w cienkie plastry. Bułki kroimy poziomo i podgrzewamy z obu stron na suchej patelni lub w piekarniku.
- Do dość dużej miski wrzucamy mieloną wołowinę, rozdrobnione na miazgę krakersy lub odciśniętą z mleka bułkę. Dodajemy natkę pietruszki, jajko, musztardę, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku.
- Całość ugniatamy dłońmi na jednolitą masę, dzielimy na 5-6 równych porcji.
- Formujemy okrągłe kulki, które następnie spłaszczamy na grubość około 2 cm. Nacieramy oliwą i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej, na średnim ogniu przez ok 4 min z każdej strony. Odstawiamy z ognia.
- Każdą połówkę bułki smarujemy przygotowanym dipem. Na jednej połówce układamy sałatę, kotleta, plastry ogórka, karmelizowaną cebulkę i opcjonalnie także plaster pomidora. Przykrywamy górą bułki.
Oj trzeba! Domowe hamburgery nie mają sobie równych :)
OdpowiedzUsuńPyszny taki domowy hamburger! :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńOj pyszny, pyszny...To był mój dzisiejszy obiad :-) Pozdrawiam również
OdpowiedzUsuń