BURGERY WOŁOWE Z KARMELIZOWANĄ CEBULKĄ

Prawdziwy sekret udanych hamburgerów tkwi w jak najlepszej jakości składnikach. Dobra bułka,  razowa lub pszenna np. z tego przepisu  i chuda wołowina to w tym przepisie podstawa. Do tego karmelizowana cebulka, cieniutkie plastry konserwowego ogórka oraz plasterki świeżego pomidora. I oczywiście pyszny, lekko pikantny dip na bazie majonezu, keczupu i odrobiny tabasco.

Można zrobić w wersji mini i podać dzieciom np. na urodzinach. Należy wówczas pamiętać, aby przygotowując dip pominąć dodatek tabasco.

SKŁADNIKI / 5-6 hamburgerów
  • 500 g chudej mielonej wołowiny 
  • 1 jajko
  • 12 krakersów lub 1 bułka pszenna namoczona w mleku
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
  • sól morska ( około 1/2 łyżeczki)
  • śwież zmielony czarny pieprz
  • oliwa
KARMELIZOWANA CEBULA
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cukru 
  • szczypta soli
DIP
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki keczupu
  • 1/2 łyżeczki tabasco / można dać więcej
  • 1 łyżeczka płynnego miodu lub syropu klonowego lub cukru pudru
  • sól
DODATKOWO: 5-6 bułek, sałata rzymska lub lodowa, ogórek konserwowy lub kiszony, świeże pomidory

WYKONANIE
  • Cebulę kroimu w grube krążki i smażymy na oliwie z dodatkiem masła/najlepiej klarowanego/. Dodajemy odrobinę soli i cukier. Smażymy cały czas mieszając, przez około 5 minut, do uzyskania lekko brązowej barwy.  Odstawiamy z ognia, podgrzewamy przed samym podaniem.
  • W miseczce mieszamy składniki dipu.
  • Sałatę szatkujemy, pomidory i ogórki kroimy w cienkie plastry. Bułki kroimy poziomo i podgrzewamy z obu stron na suchej patelni lub w piekarniku.
  • Do dość dużej miski wrzucamy mieloną wołowinę, rozdrobnione na miazgę krakersy lub odciśniętą z mleka bułkę. Dodajemy natkę pietruszki, jajko, musztardę, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku.
  • Całość ugniatamy dłońmi na jednolitą masę, dzielimy na 5-6 równych porcji.
  • Formujemy okrągłe kulki, które następnie spłaszczamy na grubość około 2 cm. Nacieramy oliwą i smażymy  na dobrze rozgrzanej patelni grillowej, na średnim ogniu przez ok 4 min z każdej strony. Odstawiamy z ognia.
  • Każdą połówkę bułki smarujemy przygotowanym dipem. Na jednej połówce układamy sałatę, kotleta, plastry ogórka, karmelizowaną cebulkę i opcjonalnie także plaster pomidora. Przykrywamy górą bułki. 

3 komentarze:

  1. Oj trzeba! Domowe hamburgery nie mają sobie równych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny taki domowy hamburger! :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj pyszny, pyszny...To był mój dzisiejszy obiad :-) Pozdrawiam również

    OdpowiedzUsuń