FLAN CZEKOLADOWY


Co może być lepszego dla miłośników czekolady, niż delikatny flan na bazie ciemnej czekolady? Ten pyszny deser o bardzo kremowej konsystencji zrobiony jest tylko z czekolady, śmietany i żółtek. Choć zawiera małą ilość składników i jego przygotowanie nie sprawia żadnej trudności, efekt jest zdumiewająco pyszny. 

SKŁADNIKI / 6 porcji
  • 450 ml śmietany kremówki
  • 100 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao ok 70% / użyłam takiej
  • 3 żółtka
WYKONANIE
  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170℃, bez termoobiegu.
  • W rondelku zagotowujemy śmietankę i natychmiast zdejmujemy z ognia. 
  • Dodajemy połamaną na kostki czekoladę, odstawiamy na 1 minutę i mieszamy do momentu, aż masa będzie jednorodna. Zostawiamy do lekkiego ostygnięcia.
  • Do dzieży miksera wrzucamy żółtka i ubijamy rózgą na dość dużej prędkości przez około 1 min.
  • Zmniejszamy prędkość i stopniowo dodajemy mieszaninę śmietany i czekolady. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
  • Sześć naczynek żaroodpornych o pojemności ok 150 ml napełniamy masą do 2/3 wysokości. 
  • Wkładamy do dużej, głębokiej blaszki i wlewamy tyle wrzącej wody, aby sięgała do połowy wysokości kokilek.
  • Pieczemy 20 minut, do momentu, aż krem stężeje.
  • Studzimy na blacie, a następnie chłodzimy w lodówce przez minimum 2 godziny.

1 komentarz: