Co może być lepszego dla miłośników czekolady, niż delikatny flan na bazie ciemnej czekolady? Ten pyszny deser o bardzo kremowej konsystencji zrobiony jest tylko z czekolady, śmietany i żółtek. Choć zawiera małą ilość składników i jego przygotowanie nie sprawia żadnej trudności, efekt jest zdumiewająco pyszny.
SKŁADNIKI / 6 porcji
- 450 ml śmietany kremówki
- 100 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao ok 70% / użyłam takiej
- 3 żółtka
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170℃, bez termoobiegu.
- W rondelku zagotowujemy śmietankę i natychmiast zdejmujemy z ognia.
- Dodajemy połamaną na kostki czekoladę, odstawiamy na 1 minutę i mieszamy do momentu, aż masa będzie jednorodna. Zostawiamy do lekkiego ostygnięcia.
- Do dzieży miksera wrzucamy żółtka i ubijamy rózgą na dość dużej prędkości przez około 1 min.
- Zmniejszamy prędkość i stopniowo dodajemy mieszaninę śmietany i czekolady. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
- Sześć naczynek żaroodpornych o pojemności ok 150 ml napełniamy masą do 2/3 wysokości.
- Wkładamy do dużej, głębokiej blaszki i wlewamy tyle wrzącej wody, aby sięgała do połowy wysokości kokilek.
- Pieczemy 20 minut, do momentu, aż krem stężeje.
- Studzimy na blacie, a następnie chłodzimy w lodówce przez minimum 2 godziny.
mmm, pycha :)
OdpowiedzUsuń