Flan czekoladowy

Co może być lepszego dla miłośników czekolady niż delikatny flan na bazie ciemnej czekolady? Ten pyszny deser o bardzo kremowej konsystencji zrobiony jest tylko ze śmietany i żółtek. Choć zawiera małą ilość składników i jego przygotowanie nie sprawia żadnej trudności, efekt jest zdumiewająco smaczny. 

SKŁADNIKI na 6 porcji
  • 450 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru
  • 100 g roztopionej czekolady o zawartości kakao ok 70% - u mnie LINDT Orange Intense
  • 3 żółtka
WYKONANIE

  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170℃
  • Do garnka wlewamy ok 3 cm wody i zagotowujemy ją. Nad garnkiem z gotującą się wodą /w tzw.kąpieli wodnej/umieszczamy metalową miskę w której podgrzewamy śmietanę i cukier, do momentu, aż całkowicie się rozpuści.
  • Stopniowo, cały czas mieszając dodajemy połamaną na kostki  czekoladę. Mieszamy do momentu, aż masa będzie jednorodna.
  • Do dzieży miksera wrzucamy żółtka i ubijamy je rózgą na dość dużej prędkości przez ok 1 min.
  • Zmniejszamy prędkość miksera i stopniowo dodajemy mieszaninę śmietany i czekolady. Mieszamy do uzyskania jednorodnej masy.
  • Sześć naczynek żaroodpornych o pojemności ok 150 ml napełniamy masą do 2/3 wysokości. Wkładamy je do dużej, głębokiej blaszki i nalewamy tyle wrzącej wody, aby sięgała do połowy wysokości kokilek.
  • Pieczemy ok 20 minut, do momentu, aż krem stężeje.
  • Chłodzimy w lodówce przez min 2 godziny.


1 komentarz: