PIECZONE ZIEMNIACZKI Z CZOSNKOWYM TWAROŻKIEM


Pieczone ziemniaczki, pachnące ziołami z dodatkiem czosnkowego twarożku są moim ulubionym dodatkiem do dań. Zawsze są hitem grillowego przyjęcia i smakują każdemu. Dzięki temu, że ziemniaczki przed pieczeniem należy  lekko podgotować, po wyjęciu z piekarnika są mięciutkie w środku z chrupiącą skórką na zewnątrz.

SKŁADNIKI dla 4 osób
  • 20 małych lub 8 średnich ziemniaków
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
PRZYPRAWY
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki w proszku
  • 1/5 łyżeczki chili w proszku
  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry roztartych w moździerzu
  • 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego roztartych w moździerzu
  • sól morska
  • 60 ml oliwy podgrzanej w rondelku
CZOSNKOWY TWAROŻEK
  • 200 g twarogu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska
  • szczypta chili
  • 1 łyżka oliwy
WYKONANIE
  • TWARÓG i jogurt przekładamy do miseczki. Dodajemy wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku i solimy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Przekładamy do miseczki, posypujemy szczyptą chili w proszku i skrapiamy łyżką oliwy.
  • PRZYPRAWY  mieszamy w miseczce.
  • ZIEMNIAKI obieramy, płuczemy i jeśli nie są małe -  kroimy na ćwiartki lub ósemki. Tak przygotowane przekładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy ok 15 min. (w momencie wyjmowania powinny być lekko twardawe)
  • Piekarnik rozgrzewamy do 200℃ (grzanie góra/dół bez termoobiegu).
  • Ugotowane ziemniaki odcedzamy i z powrotem przekładamy do garnka. Stawiamy na małym ogniu,  polewamy gorącą oliwą, posypujemy przyprawami. Mieszamy i  przekładamy do żaroodpornego naczynia.
  • Pieczemy ok. 20-30 minut lub do momentu, aż ziemniaczki się zrumienią.
  • Podajemy z twarożkiem czosnkowym.


2 komentarze:

  1. Strasznie lubię takie ziemniaczki :) Ale nie na oliwie tylko na oleju rzepakowym - ma lepszy skład tłuszczowy i nie przypala się tak szybko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potwierdzam. Do smażenia najlepszy jest właśnie olej rzepakowy. Ma wysoką temp. dymienia, nie wsiąka w potrawy i łatwo ocieka. Pozdrawiam ;-)

      Usuń