Arbuz jest idealną przekąską na upalne dni, gdyż doskonale gasi pragnienie. Polecam dodać go do letnich, nie tylko owocowych sałatek, ale także przygotować z niego pyszne i bardzo dekoracyjne przystawki.
----------------------------------------------
ARBUZOWE KĄSKI
SKŁADNIKI / 12 szt.
- 2 krążki arbuza o grubości ok 2 cm
- 1 biała kulka mozzarelli
- 6 plastrów boczku/ 50 g pistacji
- 12 listków bazylii
- sól morska
- krem balsamiczny
- Z krążków arbuza, przy pomocy metalowych obręczy do wykrawania wyciskamy 12 czterocentymetrowych kółek. Powinny mieć średnicę taką samą jak pokrojona mozzarella.
- Mozzarellę odsączamy z zalewy i kroimy na 12 krążków - każdy solimy
- Plastry boczku przekrawamy na pół i smażymy na rumiano.
- Na ozdobnym talerzu układamy warstwami: krążki arbuza i mozzarelli, plasterki boczku i listek bazylii.
- Każdą porcję skrapiamy kremem balsamicznym.
----------------------------------------------------------------------------
ARBUZOWE KUBECZKI
SKŁADNIKI / 16 szt
- 2 płaskie kręgi arbuza o grubości ok 4 cm
- 50 g sera feta
- garść listków świeżej mięty
- 1 gruntowy ogórek ze skórką
- 1 łyżka oliwy
- Krążki arbuza kroimy na czterocentymetrowe kawałki. Powinniśmy otrzymać 16 kostek o wymiarach 4x4x4.
- Układamy na papierowym ręczniku do odsączenia.
- Ogórka, serek feta i miętę drobno siekamy, przekładamy do miseczki ,polewamy oliwą i delikatnie mieszamy.
- W każdej arbuzowej kostce wydrążamy środek. Można to zrobić przy pomocy łyżeczki do wydrążania melona.
- Tak przygotowane otwory wypełniamy przygotowanym farszem.
- Podajemy od razu lub chłodzimy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz