PRZYSTAWKI Z ARBUZA

Arbuz jest idealną przekąską na upalne dni, gdyż doskonale gasi pragnienie. Polecam dodać go do letnich, nie tylko owocowych sałatek, ale także przygotować z niego pyszne i bardzo  dekoracyjne przystawki. Kto ma ochotę?

ARBUZOWE KĄSKI
SKŁADNIKI / 12 szt.
  • 2 płaskie krążki arbuza o grubości ok 2 cm
  • 1 opakowanie podłużnej mozzarelli
  • 6 plastrów boczku
  • 12 listków świeżej lub smażonej bazylii
  • sól morska
  • krem balsamiczny
WYKONANIE
  • Z krążków arbuza, przy pomocy metalowych obręczy do wykrawania wyciskamy  12 czterocentymetrowych kółek. Powinny mieć średnicę taką samą jak pokrojona mozzarella.
  • Mozzarellę odsączamy z zalewy i kroimy na 12 krążków - każdy solimy
  • Plastry boczku przekrawamy na pół i smażymy na rumiano.
  • Na ozdobnym talerzu układamy warstwami: krążki arbuza i mozzarelli, plasterki boczku i listek bazylii.
  • Każdą porcję skrapiamy kremem balsamicznym.

ARBUZOWE KUBECZKI
SKŁADNIKI / 16 szt
  • 2 płaskie kręgi arbuza o grubości ok 4 cm
  • 50 g sera feta
  • garść listków świeżej mięty
  • 1gruntowy ogórek ze skórką - oczywiście umyty
  • 1 łyżka oliwy
WYKONANIE
  • Krążki arbuza kroimy na czterocentymetrowe kawałki. Powinniśmy otrzymać 16 kostek o wymiarach 4x4x4.
  • Układamy na papierowym ręczniku do odsączenia.
  • Ogórka, serek feta i miętę drobno siekamy, przekładamy do miseczki ,polewamy oliwą i delikatnie mieszamy.
  • W każdej arbuzowej kostce wydrążamy środek. Można to zrobić przy pomocy łyżeczki do wydrążania melona.
  • Tak przygotowane otwory wypełniamy przygotowanym farszem.
  • Podajemy od razu lub chłodzimy w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz