GOFRY LEKKIE JAK PIÓRKO

 Gofry z tego przepisu są bardzo delikatne, leciutkie, chrupiące i wprost rozpływają się w ustach. Najczęściej przygotowuję je latem i podaję z sezonowymi, świeżymi owocami oraz domową bitą śmietaną. Sama bardzo lubię minimalistyczną ich wersję, tylko z dodatkiem cukru pudru, co pozwala w pełni docenić ich kruchość. Polecam 

SKŁADNIKI / około 12 sztuk:
  • 2 szklanki mleka (500 ml)
  • 2 szklanki mąki pszennej (320 g)
  • 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła
  • szczypta soli
WYKONANIE
  • Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy cukier, sól, żółtka, olej roślinny i 1 szklankę mleka. Miksujemy na gładką, jednolitą masę. Dodajemy pozostałe mleko i ponownie miksujemy.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę i  w 2-3 partiach dodajemy do cista. Mieszamy delikatnie i krótko - tylko do połączenia składników.
  • Gofrownicę, najlepiej taką powyżej 1200 W rozgrzewamy do maksymalnej mocy i delikatnie smarujemy  olejem.
  • Przy pomocy łyżki wazowej wylewamy porcje ciasta i wypukłą stroną łyżki rozprowadzamy po całej powierzchni. 
  •  Pieczemy około 4 minuty. Studzimy na metalowej kratce, aby odparowały.
  • Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem, smarujemy domową konfiturą lub podajemy z dodatkiem bitej śmietany, jagód, truskawek, malin.

3 komentarze:

  1. wypróbuje ten przepis chetnie bo na razie wychodziły mi GUMOWE gofry a nie chrupiące...:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aby gofry wyszły chrupiące ważnych jest wiele czynników :
      dokładne ubicie piany którą dodajemy do ciasta,
      odpowiednio długie pieczenie,
      studzenie na kratce.
      Gofrownica, najlepiej taka o mocy 1700 W powinna być maksymalnie rozgrzana.
      Im gofrownica ma większą moc, tym lepsze gofry otrzymamy
      Jeśli mamy gofrownicę o słabszej mocy przed każdym kolejnym gofrem należy podgrzewać ją kilka minut.

      Usuń
  2. Gofry są doskonałe!! Właśnie się objadamy :)

    OdpowiedzUsuń