GOFRY LEKKIE JAK PIÓRKO

 Gofry z tego przepisu są bardzo delikatne, leciutkie, chrupiące i wprost rozpływają się w ustach. Najczęściej przygotowuję je latem i podaję z sezonowymi, świeżymi owocami oraz domową bitą śmietaną. Sama bardzo lubię minimalistyczną ich wersję, tylko z dodatkiem cukru pudru, co pozwala w pełni docenić ich kruchość. Polecam 

SKŁADNIKI / około 12 sztuk:
  • 2 szklanki mleka (500 ml)
  • 2 szklanki mąki pszennej (320 g)
  • 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki roztopionego masła lub dobrego oleju roślinnego
  • szczypta soli
WYKONANIE
  • Masło rozpuszczamy w rondelku. Gofrownicę, najlepiej taką powyżej 1200 W rozgrzewamy do maksymalnej mocy.
  • Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy cukier, szczyptę soli, żółtka i 1 szklankę mleka. Mieszamy rózgą lub miksujemy na niskich obrotach miksera na jednolitą masę. Stopniowo, cały czas mieszając dolewamy pozostałe mleko.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do cista. Mieszamy delikatnie i krótko - tylko do połączenia składników.
  • Chochelką nabieramy porcje ciasta i wykładamy na rozgrzaną gofrownicę. Rozprowadzamy po całej powierzchni. Pieczemy około 3-4 minuty. Studzimy na metalowej kratce, aby odparowały.
  • Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem, smarujemy domową konfiturą lub podajemy z dodatkiem bitej śmietany, jagód, truskawek, malin.

4 komentarze:

  1. wypróbuje ten przepis chetnie bo na razie wychodziły mi GUMOWE gofry a nie chrupiące...:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aby gofry wyszły chrupiące ważnych jest wiele czynników :
      dokładne ubicie piany którą dodajemy do ciasta,
      odpowiednio długie pieczenie,
      studzenie na kratce.
      Gofrownica, najlepiej taka o mocy 1700 W powinna być maksymalnie rozgrzana.
      Im gofrownica ma większą moc, tym lepsze gofry otrzymamy
      Jeśli mamy gofrownicę o słabszej mocy przed każdym kolejnym gofrem należy podgrzewać ją kilka minut.

      Usuń
  2. Gofry są doskonałe!! Właśnie się objadamy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gofry fantastyczne.. wyszły chrupiące i delikatne pomimo, że moja gofrownica ma tylko 1000 W. Zamiast masła dałam olej :)

    OdpowiedzUsuń