RYŻ BARDZO PUSZYSTY / GOTOWANY NA PARZE


 Gotowanie ryżu  pozornie jest bardzo proste, jednak sztuką jest ugotowanie go w taki sposób, aby był puszysty, nie sklejał się i nie był twardy. Przede wszystkim najlepiej kupować ryż w większych torebkach i samemu odmierzać potrzebną nam ilość. Następnie należy go tak długo płukać na sitku, aż woda stanie się przeźroczysta. Jeśli ryż jest starszy (długo otwarta torebka) lub używamy ryżu Basmati, przed płukaniem warto moczyć go w zimnej wodzie, przez około 30 minut.  Tak przygotowany ryż gotujemy w dwóch etapach: najpierw, krótko , bez przykrycia, w lekko osolonym wrzątku, a następnie dłużej, pod przykryciem, na sitku umieszczonym nad garnkiem z gotującą się wodą.
Ryż ugotowany w ten sposób zawsze jest lekki, delikatny, puszysty i smakuje wybornie. Dzięki tej metodzie zachowane zostają jego aromaty, witaminy oraz sole mineralne 

SKŁADNIKI / 4-6 porcji
  • 250 g ryżu (1 i 1/2 szklanki) 
  • sól morska
WYKONANIE
  • W dużym garnku zagotowujemy 3 i 1/2 szklanki wody z solą.
  • Ryż płuczemy na sitku do momentu, aż wypływająca woda będzie klarowna. Przepłukany ryż wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy bez przykrycia, na wolnym ogniu ok 5 min licząc od momentu, kiedy woda z ryżem zacznie wrzeć.
  • Po tym czasie ryż odcedzamy na sitku, a do garnka wlewamy ok 4 cm wody i ponownie stawiamy na gazie. Doprowadzamy do wrzenia.
  • Na garnku z gotującą się wodą stawiamy sitko z ryżem i przykrywamy folią aluminiową lub pokrywką. Gotujemy na parze przez ok 10 min. Od czasu do czasu potrząsamy garnkiem.
  • Podajemy natychmiast lub zostawiamy w sitku pod przykryciem.
  • Tak przygotowany ryż pozostanie ciepły przez ok 20 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz