SPAGHETTI Z KURCZAKIEM, CZOSNKIEM i OLIWĄ


Makaron z oliwą, czosnkiem i papryczką chili sprawdzi się zawsze, gdy w kilka minut trzeba przygotować coś smacznego. W mojej wersji ta najpopularniejsza i najprostsza z włoskich past została wzbogacona o dodatek natki pietruszki, parmezanu i delikatnego mięsa z kurczaka.  Wykorzystałam mięsko, które zostało po ugotowaniu rosołu, ale oczywiście możecie dodać świeży filet, który wcześniej należy pokroić w drobną kostkę, doprawić do smaku i podsmażyć w pierwszej kolejności. Danie banalne w przygotowaniu zachwyca smakiem. Lekko pikantne dzięki papryczkom, aromatyczne, bo pachnące natką pietruszki i czosnkiem. 
-----------------------------------------------
SKŁADNIKI / 2 porcje
  • 200 g makaronu spaghetti 
  • 1 mała papryczka chili / można dać mniej
  • 6 ząbków czosnku
  • 7 łyżek oliwy extra vergin
  • 1 szklanka kurczaka z rosołu pokrojonego w drobną kostkę
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • sól morska
WYKONANIE
  • Makaron gotujemy al dente, w dużej ilości osolonej wody. Odcedzamy, ale nie przelewamy zimną wodą. Zachowujemy 1/4 szklanki wody z gotowania.
  • Drobno siekamy natkę pietruszki, czosnek i papryczkę chili. 
  • Na dużej patelni, na średnim ogniu podsmażamy na oliwie czosnek i papryczkę (ok 2 minuty). Cały czas mieszamy, pilnujemy, aby czosnek się nie przypalił. Dodajemy pokrojone mięso kurczaka, smażymy 1-2 minuty. 
  • Do oliwy z czosnkiem, papryczką i kurczakiem dolewamy wodę z gotowania makaronu, a po chwili także ugotowany makaron. Mieszamy, chwilę podgrzewamy
  • Całość posypujemy tartym parmezanem i natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz