SPAGHETTI Z KURCZAKIEM, CZOSNKIEM i OLIWĄ

Makaron z oliwą, czosnkiem i papryczką chili sprawdzi się zawsze, gdy w kilka minut trzeba przygotować coś smacznego. W mojej wersji ta najpopularniejsza i najprostsza z włoskich past została wzbogacona o dodatek natki pietruszki, parmezanu i delikatnego mięsa z kurczaka.  Wykorzystałam mięsko, które zostało po ugotowaniu rosołu, ale oczywiście możecie dodać świeży filet, który wcześniej należy pokroić w drobną kostkę, doprawić do smaku i podsmażyć w pierwszej kolejności. Danie banalne w przygotowaniu zachwyca smakiem. Lekko pikantne dzięki papryczkom, aromatyczne, bo pachnące natką pietruszki i czosnkiem. 
SKŁADNIKI na 2 porcje
  • 200 g makaronu spaghetti 
  • 1 mała papryczka chili / można dać mniej
  • 6 ząbków czosnku
  • 7 łyżek oliwy extra vergin
  • 1 szklanka kurczaka z rosołu pokrojonego w drobną kostkę
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • sól morska
WYKONANIE
  • Makaron gotujemy al dente, w dużej ilości osolonej wody. Ugotowany makaron odcedzamy, ale nie przelewamy zimną wodą.
  • Drobno siekamy natkę pietruszki, czosnek i papryczkę chili. Jeśli chcemy, aby danie było bardzo pikantne możemy dodać także pestki.
  • Na dużej patelni, na średnim ogniu podsmażamy na oliwie czosnek i papryczkę (ok 2 minuty). Cały czas mieszamy, pilnujemy, aby czosnek się nie przypalił. Dodajemy pokrojone mięso kurczaka, smażymy 1-2 minuty.
  • Do oliwy z czosnkiem, papryczką i kurczakiem dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy, chwilę podgrzewamy
  • Całość obficie posypujemy tartym parmezanem i natką pietruszki.
  • Podajemy natychmiast.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz