Kasza manna jest dobra tylko dla dzieci?... Nic bardziej mylnego. Kasza manna to świetny pomysł na sycące śniadanie lub lekkostrawną kolację. Szczególnie dobrze smakuje latem, w towarzystwie świeżych owoców: malin, truskawek i jagód. W sezonie zimowym można podać ją z domową konfiturą, czy sokiem np. z czarnego bzu.
SKŁADNIKI / 2 porcje
- 1,5 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru
- 1/2 szklanki śmietany 30 %
- 3 płaskie łyżki kaszy manny
WYKONANIE
- Mleko łączymy ze śmietaną i dzielimy na pół. W części zimnego mleka rozprowadzamy kaszkę, drugą część zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka dodajemy kaszę z zimnym mlekiem i gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając przez ok 2-3 min.
- Po ugotowaniu przekładamy kaszkę do schłodzonych pucharków, lub jeśli planujemy podać ją jako deser - do małych szklaneczek.
- Chłodzimy lub serwujemy na ciepło. Podajemy ze świeżymi owocami lub sokiem. Możemy posypać wiórkami czekolady lub cukrem wymieszanym z cynamonem.
Piękne zdjęcia! Zdrowa kaszka, taką mogłabym zajadać na śniadanko :)
OdpowiedzUsuńMmm, uwielbiam kaszkę :) U Ciebie prezentuje się wspaniale :)
OdpowiedzUsuńja lubię kaszę manną z dżemem śliwkowym, pycha :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, dzięki
OdpowiedzUsuń