Danie które znakomicie nadaje się na wykwintny obiad, a ponadto przygotowanie nie zajmie nam więcej niż 20 minut. Idealnie komponuje się z makaronem, ryżem lub pieczonymi ziemniaczkami.
------------------------------------------
SKŁADNIKI / 2 porcje
- 2 piersi kurczaka
- 1 por (tylko biała i jasnozielona część)
- 1 kieliszek białego wytrawnego wina
- 1 szklanka śmietany 30 %
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy
- 8 średnich pieczarek
- sól morska, pieprz, szczypta chili w proszku
- garść posiekanej natki pietruszki
DO PODANIA: pokrojona na cząstki cytryna, ugotowany na sypko ryż
WYKONANIE- PIERSI KURCZAKA myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i oczyszczamy z błon. Kroimy w szerokie paski. Doprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z ćwiartki cytryny.
- Odcinamy końce pora. Myjemy go i kroimy wzdłuż na 2 części, a następnie drobno w poprzek.
- PIECZARKI myjemy, kroimy w półtalarki, a następnie podsmażamy na dużym ogniu, bez przykrycia na oliwie, aż odparuje cały płyn. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą chili.
- Dodajemy masło, a następnie por. Smażymy ok 5 minut, cały czas mieszając. Zwiększamy ogień do dużego, warzywa przesuwamy na bok patelni. Układamy pokrojone kawałki kurczaka. Smażymy z każdej strony do lekkiego zrumienienia.
- Wlewamy białe wino, a gdy płyn lekko odparuje dolewamy śmietanę. Dusimy pod przykryciem ok 10 min. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Posypujemy natką pietruszki.
- Podajemy z ryżem i cząstkami cytryny do wyciśnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz