KURCZAK Z PIECZARKAMI W SOSIE Z BIAŁEGO WINA

Danie to jest subtelne i aromatyczne w smaku jednocześnie. Znakomicie nadaje się na wykwintny obiad, a ponadto przygotowanie nie zajmie nam więcej niż 20 minut.  Idealnie komponuje się z makaronem, czy ryżem, choć ja podaję je często z dodatkiem kaszy gryczanej lub pieczonych ziemniaczków. Smakuje wybornie ;-)

SKŁADNIKI / 2 porcje
  • 2 małe piersi kurczaka
  • 1 por (tylko biała i jasnozielona część)
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina
  • 1 szklanka śmietany 30 %
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 8 średnich pieczarek
  • sól morska, pieprz, szczypta chili w proszku
  • garść posiekanej natki pietruszki
DO PODANIA: pokrojona na cząstki cytryna, ugotowany na sypko ryż
WYKONANIE
  • PIERSI KURCZAKA myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i oczyszczamy z błon. Kroimy w szerokie  paski. Doprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z ćwiartki cytryny.
  • Odcinamy końce pora. Myjemy go i kroimy wzdłuż na 2 części, a następnie drobno w poprzek.
  • PIECZARKI myjemy, kroimy w półtalarki, a następnie podsmażamy na dużym ogniu, bez przykrycia na oliwie, aż odparuje cały płyn. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą chili.
  • Dodajemy masło, a następnie por. Smażymy ok 5 minut, cały czas mieszając. Zwiększamy ogień do dużego, warzywa przesuwamy na bok patelni. Układamy pokrojone kawałki kurczaka. Smażymy z każdej strony do lekkiego zrumienienia.
  • Wlewamy białe wino, a gdy płyn lekko odparuje dolewamy śmietanę. Dusimy pod przykryciem ok 10 min. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Posypujemy natką pietruszki.
  • Podajemy z ryżem i cząstkami cytryny do wyciśnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz