Zapiekane faszerowane pieczarki, z powodzeniem mogą służyć jako starter przed głównym daniem lub jako zwykła przekąska. Podane z lampka schłodzonego białego wina i chrupkim pieczywem smakują rewelacyjnie.
------------------------------------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 4 porcje
- 20 średnich pieczarek
- 1 cebula
- 1/2 papryczki chili
- garść listków natki pietruszki
- żółty ser
- 7 plasterków chudego parzonego boczku
- 5 kawałków suszonych pomidorów z oleju
- sól morska, pieprz
- oliwa
- Pieczarki myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i odłamujemy nóżki.
- Kapelusze - blaszkami do góry - układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą.
- Cebulę obieramy i razem z nóżkami pieczarek oraz papryczką chili kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy wszystko na oliwie, bez przykrycia, do momentu, aż odparuje cała woda z pieczarek. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i suszone pomidory. Doprawiamy solą i czarnym pieprzem. Mieszamy.
- Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach, a plastry boczku kroimy w poprzek na trzy części.
- Każdy kapelusz napełniamy przygotowanym farszem. Posypujemy (dociskając do farszu) startym żółtym serem, przykrywamy plasterkiem boczku i spryskujemy oliwą.
- Pieczemy 20 minut w temperaturze 200༠C. Dokładny czas pieczenia zależy od wielkości pieczarek.
Pyszna przekąska :)
OdpowiedzUsuńPycha!
OdpowiedzUsuńIdealne na sobotnią imprezkę :D Takie pieczarki chyba wszystkim smakują...
OdpowiedzUsuń