PIECZARKI FASZEROWANE

Zapiekane faszerowane pieczarki z powodzeniem mogą służyć jako starter przed głównym daniem lub jako zwkła przekąska. Podane z lampka schłodzonego białego wina i chrupkim pieczywem smakują rewelacyjnie. 

SKŁADNIKI / 4 porcje
  • 20 średnich pieczarek
  • 1 cebula
  • 1/2 papryczki chili
  • garść listków natki pietruszki
  • żółty ser
  • 7 plasterków chudego parzonego boczku
  • sól morska, pieprz
  • oliwa
*opcjonalnie do farszu możemy dodać pokrojone suszone pomidory lub czarne oliwki.

WYKONANIE

  • Pieczarki myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i odłamujemy nóżki.
  • Kapelusze - blaszkami do góry - układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą.
  • Cebulę obieramy i razem z nóżkami pieczarek oraz papryczką chili kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy wszystko na oliwie, bez przykrycia, do momentu, aż odparuje cała woda z pieczarek. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i bardzo obficie czarnym pieprzem. Mieszamy. 
  • Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach, a  plastry boczku kroimy w poprzek na trzy części.
  • Każdy kapelusz napełniamy przygotowanym farszem. Ja robię to w ten sposób, że przy użyciu łyżeczki  do herbaty dociskam farsz do kapelusza, który trzymam w ręku nad miseczką z nadzieniem :-) Posypujemy (dociskając do farszu) startym żółtym serem, przykrywamy plasterkiem boczku i spryskujemy oliwą.
  • Pieczemy ok 20 min. w temp. 200༠C. Dokładny czas pieczenia zależy od wielkości pieczarek.

3 komentarze: