Kawa z kostek lodowych jest pyszna - gęsta, słodka i aromatyczna. Do tego robi się ją w 2 minuty, pod warunkiem, że odpowiednio wcześniej przygotujemy kawowe kostki lodowe. Z mojego doświadczenia wynika, że latem zawsze warto mieć ich spory zapas w zamrażarce.
SKŁADNIKI na 1wysoką szklankę
- ok 6-8 lodowych kostek kawowych
- ok 100 ml zimnego mleka
WYKONANIE
- Kilka dni wcześniej przygotowujemy kawowe kostki lodowe.
- W tym celu zaparzamy dzbanek dość mocnej kawy. Najlepiej rozpuszczalnej. Ja przygotowuję kawę w proporcjach 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej plus 2 łyżeczki cukru na 1 szklankę wrzątku.
- Słodzimy według uznania, kiedy jest jeszcze gorąca. Powinna wydawać się nam lekko za słodka.
- Chłodzimy i przelewamy do woreczków do lodu.
- Wysoką szklankę wypełniamy kostkami do 3/4 wysokości. Uzupełniamy mlekiem.
- Podajemy ze słomką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz