Kawa mrożona z kawowych kostek

Kawa z kostek lodowych jest pyszna - gęsta, słodka i aromatyczna. Do tego robi się ją w 2 minuty, pod warunkiem, że odpowiednio wcześniej przygotujemy kawowe kostki lodowe. Z mojego doświadczenia wynika, że latem zawsze warto mieć ich spory zapas w zamrażarce.

SKŁADNIKI na 1wysoką szklankę
  • ok 6-8 lodowych kostek kawowych
  • ok 100 ml zimnego mleka
WYKONANIE

  • Kilka dni wcześniej przygotowujemy kawowe kostki lodowe. 
  • W tym celu zaparzamy dzbanek dość mocnej kawy. Najlepiej rozpuszczalnej. Ja przygotowuję kawę w proporcjach 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej plus 2 łyżeczki cukru na 1 szklankę wrzątku.
  • Słodzimy według uznania, kiedy jest jeszcze gorąca. Powinna wydawać się nam lekko za słodka.
  • Chłodzimy i przelewamy do woreczków do lodu. 
  • Wysoką szklankę wypełniamy kostkami do 3/4 wysokości. Uzupełniamy mlekiem.
  • Podajemy ze słomką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz