Choć kawę z ekspresu najczęściej piję bez cukru, tylko z gęstą kremową mleczna pianką, to jednak z mrożoną kawą jest inaczej. Jest ona dla mnie formą deseru, dlatego musi być mocna i słodka (choć nie za bardzo). Najlepiej z gałką śmietankowego loda lub bitą śmietaną. Koniecznie z dodatkiem mrożonych kostek lodu. Najlepiej jednorazowo przygotować większą ilośc naparu kawy, posłodzić kiedy jest jeszcze ciepły i przechowywać w zamykanym dzbanku w lodówce. Część naparu możemy wykorzystać do zrobienia kawowych kostek lodowych.
SKŁADNIKI /1 porcja
- 2 porcje espresso lub 100 ml mocnego naparu kawy zaparzonej swoim ulubionym sposobem
- 1-2 łyżeczki brązowego cukru
- 2-3 kostki lodu (w zależności od wielkości)
- ok 25 ml mleka
- 1 gałka lodów śmietankowych
OPCJONALNIE: bita śmietana
WYKONANIE
- Parzymy kawę, słodzimy i dokładnie mieszamy.
- Do wysokiej szklanki wrzucamy kostki lodu. Dolewamy mleko, kawę i dodajemy gałkę lodów śmietankowych. Dekorujemy bitą śmietaną.
- Opcjonalnie kawę można zmiksować przez kilka sekund w blenderze.
Smak kawy możemy wzbogacić dowolnym likierem np. Amaretto, który wlewamy na dno szklanki jeszcze przed włożeniem lodu.
i ta czereśnia na wierzchu. jak wisienka na torcie, co wieńczy cudowne dzieło.
OdpowiedzUsuńpyszna!
Mhm...;-)
Usuń