KAWA MROŻONA

Choć kawę z ekspresu najczęściej piję bez cukru, tylko z gęstą kremową mleczna pianką, to jednak z mrożoną kawą jest inaczej. Jest ona dla mnie formą deseru, dlatego musi być mocna i słodka (choć nie za bardzo). Najlepiej z gałką śmietankowego loda lub bitą śmietaną. Koniecznie z dodatkiem mrożonych kostek lodu. Najlepiej jednorazowo przygotować większą ilośc naparu kawy, posłodzić kiedy jest jeszcze ciepły i  przechowywać w zamykanym dzbanku w lodówce. Część naparu możemy wykorzystać do zrobienia kawowych kostek lodowych.

SKŁADNIKI /1 porcja
  • 2 porcje espresso lub 100 ml mocnego naparu kawy zaparzonej swoim ulubionym sposobem
  • 1-2 łyżeczki brązowego cukru
  • 2-3 kostki lodu (w zależności od wielkości)
  • ok 25 ml mleka
  • 1 gałka lodów śmietankowych
OPCJONALNIE: bita śmietana
WYKONANIE
  • Parzymy kawę, słodzimy i dokładnie mieszamy.
  • Do wysokiej szklanki wrzucamy  kostki lodu.  Dolewamy mleko, kawę i dodajemy gałkę lodów śmietankowych. Dekorujemy bitą śmietaną. 
  • Opcjonalnie kawę można zmiksować przez kilka sekund w blenderze.
Smak kawy możemy wzbogacić dowolnym likierem np. Amaretto, który wlewamy na dno szklanki jeszcze przed włożeniem lodu.

2 komentarze:

  1. i ta czereśnia na wierzchu. jak wisienka na torcie, co wieńczy cudowne dzieło.
    pyszna!

    OdpowiedzUsuń