TRADYCYJNA ZUPA POMIDOROWA / POMIDORÓWKA

Tradycyjna zupa pomidorowa, tzw. pomidorówka, na której jak sądzę wychowały się całe pokolenia Polaków. Jest dobra zarówno z ryżem jak i z makaronem. Ma piękny, soczyście pomarańczowy kolor, pachnie pietruszką i smakuje wybornie. Gotuję ją najczęściej po sezonie na świeże pomidory, używając dobrego jakościowo koncentratu pomidorowego. Jeśli nie lubicie kwaśnej pomidorówki, możecie zmniejszyć ilość koncentratu lub dodać więcej śmietanki. Zimą warto dodać do zupy odrobinę startego imbiru. W szybszej wersji ugotujecie ją na rosole, który wystarczy podgrzać,wymieszać z koncentratem oraz śmietanką i zagotować.

SKŁADNIKI / 6-8 porcji
  • 2 litry wody/najlepiej filtrowanej
  • 1 ćwiartka kurczaka 
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały por
  • 1 mały seler
  • 1 cebula / opalona nad palnikiem
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 190 g koncentratu pomidorowego np. Pudliszki, Łowicz
  • ¹⁄₃ - ¹⁄₂ szklanki śmietany 30%/słodka śmietana łagodzi kwasowość pomidorów i nie zwarzy się, kiedy dodamy ją do gorącej zupy lub 18% lub pół na pół
  • sól morska, czarny pieprz, suszony lubczyk
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • opcjonalnie, jeśli zupa jest kwaśna - 1 łyżka miodu
DODATKOWO: posiekana natka pietruszki, ugotowany makaron lub biały ryż
WYKONANIE
  • Do garnka wlewamy wodę, dodajemy przepłukane pod bieżącą wodą mięso i moczymy przez około 15 minut. Wylewamy wodę z moczenia i dodajemy 2 l czystej wody. Zagotowujemy i łyżką cedzakową zdejmujemy wytrącone na powierzchni szumowiny.
  • Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy przez około 30 minut pod lekko uchyloną pokrywką. 
  • Włoszczyznę myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do gotującego się mięsa. Dorzucamy też opaloną całą cebulę oraz listki laurowe, ziele angielskie i 1 łyżeczkę soli. Gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne 30 min. Wyjmujemy mięso z wywaru.
  • Koncentrat pomidorowy przekładamy do miseczki i rozprowadzamy w kilku łyżkach gorącego wywaru. Przelewamy do zupy, dodajemy sos sojowy, suszony lubczyk i świeżo zmielony czarny pieprz. Mieszamy i chwilę gotujemy. 
  • W oddzielnej miseczce mieszamy śmietanę z kilkoma łyżkami gorącej zupy(ok. ¹⁄₃ szklanki) i przelewamy do wywaru. Cały czas mieszając, zagotowujemy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
  • Podajemy z makaronem lub ryżem oraz z pokrojonym mięsem kurczaka i marchewką. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz