Kombinacji na mieszanie składników sałatek jest nieskończenie wiele, jednak dziś proponuję bardzo prostą sałatkę z małych kulek mozzarelli i zielonego pesto z bazylii. Najlepiej przygotować pesto samodzielnie. Robi się je ekspresowo ze składników, które są również bazą sałatki: ze świeżych listków bazylii, orzeszków pinii oraz parmezanu. Myślę, że do sałatki dobrze pasowałyby również pokrojone na paski suszone pomidory i dodane w całości czarne oliwki. Orzeszki piniowe zarówno w pesto jak i w sałatce możecie zastąpić pestkami dyni lub orzechami nerkowca.
Taka sałatka świetnie sprawdzi się na przyjęciach, jako dodatek do mięs lub jako lekka przekąska lunchowa.
SKŁADNIKI / 2 porcje
- 1 opakowanie kulek mozzarelli w zalewie
- 6 pomidorków koktajlowych/najlepiej różnokolorowych
- garść rukoli
- garść listków bazylii
- 3 łyżki pesto bazyliowego*
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki startego parmezanu
- 1 łyżka orzeszków pinii
- sól morska, pieprz
- oliwa extra vergine
*DOMOWE PESTO Z BAZYLII: 2 garści listków z bazylii( 1 doniczka) ucieramy w moździerzu (lub miksujemy blenderem) z 1 ząbkiem czosnku, 2 łyżkami orzeszków pinii, 2 łyżkami tartego parmezanu i 50 ml oliwy z oliwek. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Mieszamy.
-------------------------------------
WYKONANIE
- Kulki mozzarelli odcedzamy. Pomidorki myjemy, kroimy na połówki i razem z mozzarellą wrzucamy do miski.
- Bazylię oraz rukolę dodajemy do przygotowanych wcześniej składników. Mieszamy.
- 3 łyżki pesto bazyliowego mieszamy z sokiem z cytryny, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Polewamy sałatkę
- Posypujemy tartym parmezanem oraz orzeszkami pinii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz