KULKI MOZZARELLI W BAZYLIOWYM PESTO

Kombinacji na mieszanie składników sałatek jest nieskończenie wiele, jednak dziś proponuję bardzo prostą sałatkę z małych kulek mozzarelli i zielonego pesto z bazylii. Najlepiej przygotować pesto samodzielnie. Robi się je ekspresowo ze składników, które są również bazą sałatki: ze świeżych listków bazylii, orzeszków pinii oraz parmezanu. Myślę, że do sałatki dobrze pasowałyby również pokrojone na paski suszone pomidory i dodane w całości czarne oliwki. Orzeszki piniowe zarówno w pesto jak i w sałatce możecie zastąpić pestkami dyni lub orzechami nerkowca. 

Taka sałatka świetnie sprawdzi się na przyjęciach, jako dodatek do mięs lub  jako lekka przekąska lunchowa.

SKŁADNIKI / 2 porcje
  • 1 opakowanie kulek mozzarelli w zalewie
  • 6 pomidorków koktajlowych/najlepiej różnokolorowych
  • garść rukoli
  • garść listków bazylii
  • 3 łyżki pesto bazyliowego*
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżka orzeszków pinii
  • 1/2 posiekanej papryczki chili/ opcjonalnie
  • sól morska, pieprz
  • oliwa extra vergine
*DOMOWE PESTO Z BAZYLII: 2 garści listków z bazylii( 1 doniczka) ucieramy w moździerzu (lub miksujemy blenderem) z 1 ząbkiem czosnku, 2 łyżkami orzeszków pinii, 2 łyżkami tartego parmezanu i 50 ml oliwy z oliwek. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Mieszamy.
WYKONANIE
  • Kulki mozzarelli odcedzamy.
  • Pomidorki myjemy, kroimy na połówki i razem z mozzarellą wrzucamy do miski.
  • Bazylię oraz rukolę dodajemy do przygotowanych wcześniej składników. Delikatnie mieszamy.
  • 3 łyżki pesto bazyliowego mieszamy z sokiem z cytryny, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Polewamy sałatkę
  • Tak przygotowaną sałatkę posypujemy startym parmezanem, orzeszkami pinii i drobno pokrojoną papryczką chili.
Podajemy schłodzoną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz