Naleśniki z dodatkiem śmietany kremówki są zdecydowanie najlepsze z najlepszych. Delikatne, cieniutkie, pachnące cytrynową skórką... No po prostu obłędne. Zdecydowanie polecam ten przepis !
SKŁADNIKI / 14 sztuk
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 czubata łyżka drobnego cukru
- 2 jajka
- 300 ml mleka
- 100 ml śmietany kremówki
- skórka otarta z cytryny lub kilka kropel esencji waniliowej
- olej do smażenia
* opcjonalnie: serek mascarpone, nutella, konfitury domowej roboty, prażone jabłka
WYKONANIE
- Do miski wsypujemy mąkę i cukier. Dodajemy jajka i około pół szklanki mleka. Mieszamy. Dodajemy pozostałe mleko, śmietankę oraz skórkę otartą z cytryny lub/i ekstrakt wanilii. Mieszamy do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.Zostawiamy na ok 15 min, aby "odpoczęło".
- Po tym czasie niewielką ilość ciasta wylewamy na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię. Smażymy naleśniki z dwóch stron, na średnim ogniu.
- Podajemy z lekko posłodzonym serkiem mascarpone lub ze startymi na tarce i podsmażonymi z dodatkiem cynamonu jabłkami.
fakt, na kremówce są najpyszniejsze!
OdpowiedzUsuńcudowne, takie delikatne i cienkie *-*
OdpowiedzUsuńWyglądają CUDOWNIE! Takie delikatne, takie cieniutkie... Wymarzone na dzisiejszy dzień :)
OdpowiedzUsuń