Delikatne mięsne kuleczki w aromatycznym, pomidorowo sosie, to wyśmienite danie, które smakuje każdemu. Klasycznie podaje się je z makaronem spaghetti, jednak równie dobrze smakują z ryżem, ziemniaczkami, czy chrupiącym pieczywem.
Danie jest łatwe do przygotowania i świetnie nadaje się do odgrzewania.
Możecie użyć tylko jednego rodzaju mięsa, a w wersji bardziej dietetycznej wykorzystać mięso z indyka lub kurczaka.------------------------------------
Możecie użyć tylko jednego rodzaju mięsa, a w wersji bardziej dietetycznej wykorzystać mięso z indyka lub kurczaka.
SKŁADNIKI / 6 porcji
KLOPSIKI
- 500 g dobrej jakości mielonego mięsa (wieprzowo-wołowego, drobiowego)
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 pszenna bułka (kajzerka)
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 2 łyżki mąki
- olej do smażenia
SOS
- 1 cebula
- 1 mała marchewka
- 1 mała pietruszka
- 3 ząbki czosnku
- 1 szklanka bulionu lub wody
- 500 ml passaty pomidorowej / polecam CIRIO
- 1 łyżka octu balsamicznego / można pominąć
- 3 łyżki oliwy lub oleju
- przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano
-----------------------------------------
WYKONANIE
- KLOPSIKI: Czerstwą bułkę wkładamy do miseczki i zalewamy mlekiem lub wodą. Odstawiamy na 15 minut do napęcznienia. Dokładnie odciskamy.
- Cebulę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Do miski wrzucamy mielone mięso, dodajemy namoczoną bułkę, startą cebulę, jajko, musztardę, suszone oregano oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.
- Łyżeczką nabieramy porcje mięsa i w zwilżonych wodą dłoniach formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy w mące i z obu stron smażymy na rumiano, na większym ogniu, na 2 łyżkach oleju. Odkładamy na talerz.
- SOS: Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek, marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę, lekko solimy. Smażymy 5 -7 minut, na średniej mocy palnika, aż warzywa lekko zmiękną. Nie rumienimy. Często mieszamy.
- Dolewamy bulion lub wodę. Zagotowujemy, redukujemy płomień i gotujemy pod przykryciem 5 minut.
- Dodajemy passatę pomidorową, ocet balsamiczny oraz przyprawy. Ponownie przykrywamy, zagotowujemy i gotujemy 5 minut. Próbujemy i doprawiamy do smaku.
- Dodajemy usmażone wcześniej klopsiki, przykrywamy pokrywką i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu 7 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz