SPAGHETTI Z KLOPSIKAMI

Delikatne mięsne kuleczki w aromatycznym, pomidorowo sosie,  to wyśmienite danie, które smakuje każdemu. Klasycznie podaje się je z makaronem spaghetti, jednak równie dobrze smakują z ryżem, ziemniaczkami, czy chrupiącym pieczywem. 

Danie jest łatwe do przygotowania i świetnie nadaje się do odgrzewania.
Możecie użyć tylko jednego rodzaju mięsa, a w wersji bardziej dietetycznej wykorzystać mięso z indyka lub kurczaka.
------------------------------------

SKŁADNIKI / 6 porcji
KLOPSIKI
  • 500 g dobrej jakości mielonego mięsa (wieprzowo-wołowego, drobiowego)
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 pszenna bułka (kajzerka)
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżki mąki 
  • olej do smażenia
SOS
  • 1 cebula 
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka bulionu lub wody
  • 500 ml passaty pomidorowej / polecam CIRIO
  • 1 łyżka octu balsamicznego / można pominąć
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano
DO PODANIA:parmezan, ugotowany al dente makaron spaghetti, natka pietruszki.
-----------------------------------------
WYKONANIE
  • KLOPSIKI: Czerstwą bułkę wkładamy do miseczki i zalewamy mlekiem lub wodą. Odstawiamy na 15 minut do napęcznienia. Dokładnie odciskamy.
  • Cebulę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. 
  • Do miski wrzucamy mielone mięso, dodajemy namoczoną bułkę, startą cebulę, jajko, musztardę, suszone oregano oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. 
  • Łyżeczką nabieramy porcje mięsa i w zwilżonych wodą dłoniach formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy w mące i z obu stron smażymy na rumiano, na większym ogniu, na  2 łyżkach oleju. Odkładamy na talerz.
  • SOS: Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek, marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę, lekko solimy. Smażymy 5 -7 minut, na średniej mocy palnika, aż warzywa lekko zmiękną. Nie rumienimy. Często mieszamy.
  • Dolewamy bulion lub wodę. Zagotowujemy, redukujemy płomień i gotujemy pod przykryciem 5 minut.
  • Dodajemy  passatę pomidorową, ocet balsamiczny oraz przyprawy. Ponownie przykrywamy, zagotowujemy i gotujemy 5 minut. Próbujemy i doprawiamy do smaku.
  • Dodajemy usmażone wcześniej klopsiki, przykrywamy pokrywką i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu 7 minut. 
  • Klopsiki podajemy z makaronem, posypane parmezanem i udekorowane posiekaną natką pietruszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz