SPAGHETTI Z KLOPSIKAMI

Delikatne i miękkie mięsne kuleczki w bardzo aromatycznym, pomidorowo-bazyliowym sosie,  to wyśmienite danie, które smakuje każdemu. Klasycznie podaje się je z makaronem spaghetti, jednak równie dobrze smakują z ryżem, ziemniaczkami, czy chrupiącym pieczywem. 
Danie jest łatwe do przygotowania i świetnie nadaje się do odgrzewania.
Możecie użyć tylko jednego rodzaju mięsa, a w wersji bardziej dietetycznej użyć mięsa z indyka lub kurczaka.

SKŁADNIKI / 6 porcji
KLOPSIKI
  • 400 g dobrej jakości mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 pszenna bułka (kajzerka) namoczona w mleku i odciśnięta
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól morska, pieprz
  • 2 łyżki mąki 
  • olej do smażenia
SOS
  • garść listków świeżej bazylii
  • 1 cebula starta na tarce
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 500 ml passaty pomidorowej / polecam CIRIO
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru lub miodu
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
DO PODANIA:parmezan, ugotowany makaron spaghetti, listki bazylii do dekoracji.
OPCJONALNIE: Jeśli chcemy, aby sos był delikatniejszy w smaku możemy dodać  ¹⁄₄ porcji beszamelu np. z TEGO PRZEPISU. 

WYKONANIE
  • KLOPSIKI:Do miski wrzucamy mielone mięso, startą cebulę, namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko, musztardę, zioła i przyprawy. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Małą łyżeczką nabieramy porcje mięsa i formujemy kuleczki o średnicy 2 cm. Obtaczamy w mące, smażymy na rumiano, na 4 łyżkach oliwy lub oleju. Odkładamy na talerz.
  • SOS: Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek ścieramy na tarce, listki bazylii siekamy.
  • Cebulę wrzucamy na rozgrzaną oliwę, lekko solimy. Smażymy na średniej mocy palnika, aż cebula zmięknie i nabierze złotego koloru. Nie rumienimy zbyt mocno.
  • Dodajemy czosnek i papryczkę chili. Smażymy 1 minutę, dodajemy 2 łyżki octu balsamicznego. Chwilę odparowujemy i dolewamy passatę pomidorową. Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Dodajemy posiekane listki bazylii. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, przez około 7 minut. 
Na tym etapie możemy dodać BESZAMEL, który lekko zagęści sos i sprawi, że będzie delikatniejszy.
  • Dodajemy usmażone wcześniej klopsiki.Wszystko razem gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu ok 10 minut. 
  • Ugotowane klopsiki podajemy z makaronem, posypane parmezanem i udekorowane listkami bazylii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz