BUŁKI Z PIECZARKAMI

Drożdżowe bułeczki z pieczarkami są mięciutkie, delikatne i smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Doskonale sprawdzą się jako kolacja lub przekąska na przyjęciu. Farsz grzybowy można dowolnie modyfikować dodając np. ser, oliwki,wędlinę. Polecam także jeszcze przed nałożeniem nadzienia posmarować ciasto ketchupem.  Palce lizać ;-)

SKŁADNIKI / około 16 bułeczek
CIASTO
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/3 szklanki oliwy lub oleju
  • 4,5 szklanki mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
FARSZ
  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • oliwa
  • sól morska, pieprz
*opcjonalnie: 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek, zioła do posypania
WYKONANIE
  • Przygotowujemy ciasto drożdżowe według tego przepisu Podczas, gdy ciasto wyrasta, przygotowujemy nadzienie 
  • Pieczarki myjemy i kroimy w półplasterki. Podsmażamy na oliwie, bez przykrycia, aby woda odparowała. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażymy jeszcze ok 5 min. Doprawiamy solą i czarnym pieprzem
  • Kiedy ciasto odpwiednio wyrośnie rozwałkowujemy je na placek o grubości 1 cm i przy użyciu specjalnego krążka do wykrawania, o średnicy ok 12 cm, wycinamy 16 kółek.
  • Na każym układamy sporą! ilość nadzienia, składamy na pół i zlepiamy brzegi, w taki sposób jak przy robieniu pierogów. Lekko rolujemy nadając owalny kształt bułeczek. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Łączenie powinno zaleźć się na dole bułki. Przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy na ok 35-40 minut do ponownego wyrośnięcia. Zdejmujemy folię, smarujemy bułeczki rozmąconym jajkiem i jeśli chcemy, posypujemy ulubionymi ziołami. 
  • Pieczemy ok.15-20 minut w temperaturze 190༠C bez termoobiegu.

1 komentarz: