
Trzymane pod przykryciem będą dobre przez 2 kolejne dni. Przed podaniem najlepiej podgrzać je na suchej patelni (z obu stron, na małym ogniu).
______________________________________
SKŁADNIKI / około 18 bułeczek
CIASTO
- 1 szklanka letniego mleka
- 2/3 szklanki letniej wody
- 1/3 szklanki oliwy lub oleju
- 4 szklanki (600 g) mąki pszennej
- 15-20 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 1 jajko
- 500 g pieczarek
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 50 g masła
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól morska, pieprz, szczypta chili w proszku lub płatkach
- opcjonalnie: 2 łyżki sosu sojowego
______________________________________________
WYKONANIE
- Do miseczki kruszymy świeże drożdże lub wsypujemy suszone. Dodajemy 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Rozcieramy palcami na drobną kruszonkę i mieszając łyżką, stopniowo, dolewamy 2/3 szklanki wody. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
- Do dużej miski przesiewamy pozostałą mąkę. Dodajemy sól i wyrośnięte rozczyn z drożdży oraz letnie mleko, jajko i oliwę lub olej. Mieszamy końcówką do ciast drożdżowych, tzw. hakiem, przez około 7 minut, aż ciasto zacznie odstawać od boków miski.
- Oprószonymi mąką dłońmi zagarniamy ciasto pod spód, formując kulę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce bez przeciągów.
- Podczas, gdy ciasto wyrasta, przygotowujemy nadzienie.
- Pieczarki oczyszczamy, cebulę i czosnek obieramy, natkę pietruszki (łodyżki i listki) drobno siekamy.
- Pieczarki, cebulę i czosnek ścieramy na tarce o dużych oczkach (można drobno posiekać).
- Na patelni , na małym ogniu rozgrzewamy masło i oliwę. Dodajemy starte warzywa i natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą chili i sosem sojowym, jeśli używamy.
- Smażymy na dużym ogniu, przez 7-10 minut, często mieszając. Warzywa powinny odparować i lekko się zezłocić.
- Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy na placek o wymiarach 30x40 cm i grubości około 1 cm. Przy użyciu krążka do wykrawania lub szklanki o średnicy 10 cm, wycinamy kółka.
- Na każdym układamy pełną łyżkę nadzienia, składamy na pół i zlepiamy brzegi, jak przy robieniu pierogów. Lekko rolujemy nadając owalny kształt bułeczek.
- Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Łączenie powinno zaleźć się na dole bułki.
- Przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy na 40 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Pieczemy 20 minut w temperaturze 190༠C bez termoobiegu.
Cudowne ,pysznie tu u Ciebie.
OdpowiedzUsuń