BUŁKI Z PIECZARKAMI

Drożdżowe bułeczki z pieczarkami są mięciutkie, delikatne i smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Doskonale sprawdzą się jako kolacja lub przekąska na przyjęciu. Farsz grzybowy można dowolnie modyfikować dodając np. ser, oliwki ,czy suszone pomidory. 
Trzymane pod przykryciem będą dobre przez 2 kolejne dni. Przed podaniem najlepiej podgrzać je na suchej patelni (z obu stron, na małym ogniu). 
______________________________________
SKŁADNIKI / około 18 bułeczek
CIASTO
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 2/3 szklanki letniej wody
  • 1/3 szklanki oliwy lub oleju
  • 4 szklanki (600 g) mąki pszennej
  • 15-20 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
  • 2 łyżeczki soli 
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
FARSZ
  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 g masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól morska, pieprz, szczypta chili w proszku lub płatkach
  • opcjonalnie: 2 łyżki sosu sojowego
______________________________________________
WYKONANIE
  • Do miseczki kruszymy świeże drożdże lub wsypujemy suszone. Dodajemy 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Rozcieramy palcami na drobną kruszonkę i mieszając łyżką, stopniowo, dolewamy 2/3 szklanki wody. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
  • Do dużej miski przesiewamy pozostałą mąkę. Dodajemy sól i wyrośnięte rozczyn z drożdży oraz letnie mleko, jajko i oliwę lub olej. Mieszamy końcówką do ciast drożdżowych, tzw. hakiem, przez około 7 minut, aż ciasto zacznie odstawać od boków miski.
  • Oprószonymi mąką dłońmi zagarniamy ciasto pod spód, formując kulę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce bez przeciągów.
  •  Podczas, gdy ciasto wyrasta, przygotowujemy nadzienie.
  • Pieczarki oczyszczamy, cebulę i czosnek obieramy, natkę pietruszki (łodyżki i listki) drobno siekamy.
  • Pieczarki, cebulę i czosnek ścieramy na tarce o dużych oczkach  (można drobno posiekać). 
  • Na patelni , na małym ogniu rozgrzewamy masło i oliwę.  Dodajemy starte warzywa i natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą chili i sosem sojowym, jeśli używamy.
    •  Smażymy na dużym ogniu, przez 7-10 minut, często mieszając. Warzywa powinny odparować i lekko się zezłocić.
    • Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat i  rozwałkowujemy na placek o wymiarach 30x40 cm i grubości około 1 cm. Przy użyciu krążka do wykrawania lub szklanki o średnicy 10 cm, wycinamy kółka.
    • Na każdym układamy pełną łyżkę nadzienia, składamy na pół i zlepiamy brzegi, jak przy robieniu pierogów. Lekko rolujemy nadając owalny kształt bułeczek. 
    • Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Łączenie powinno zaleźć się na dole bułki. 
    • Przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy na 40 minut do ponownego wyrośnięcia. 
    • Pieczemy 20 minut w temperaturze 190༠C bez termoobiegu.

    1 komentarz: