ROLADKI Z CUKINII


Pyszne roladki z grillowanych plastrów cukinii wypełnionych śmietankowym twarożkiem, cieniutkimi plastrami szynki parmeńskiej i suszonymi pomidorkami.
 To kolorowe, lekkie i łatwe w przygotowaniu danie z pewnością okaże się hitem każdego przyjęcia. Sprawdzi się zarówno na imprezach typu finger food i grillowych jak również bardziej eleganckich  okolicznościowych spotkaniach w gronie przyjaciół lub rodziny.  
Roladki nie tylko cieszą oko, ale też wybornie smakują. Warunkiem powodzenia są tu zdecydowanie składniki jak najlepszej jakości.

SKŁADNIKI / 14 sztuk
  • 1-2 cukinie 
  • kremowy twarożek np. Almette 
  • 7 plastrów szynki parmeńskiej
  • 7 suszonych pomidorów ze słoiczka
  • dowolne zielone listki, np. roszponka, szpinak, botwinka, rukola, natka pietruszki
  • sól morska, pieprz
  • oliwa
WYKONANIE
  • Cukinie myjemy, osuszamy i odcinamy końce.
  • Każdą cukinię kroimy wzdłuż na pół, a następnie - zaczynając od środka - każdą połówkę, za pomocą obieraczki do warzyw kroimy wzdłuż na bardzo cienkie plastry. Układamy na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar wody. Posypujemy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą.
  • Suszone połówki pomidorów kroimy wzdłuż na paski.
  • Plastry szynki również kroimy wzdłuż na pół.
  • Rozgrzewamy patelnię grillową lub zwykłą. Układamy paski cukinii i na dużym ogniu grillujemy po minucie z każdej strony. Odkładamy na talerz.
  • Każdy plasterek cukinii dokładnie smarujemy twarożkiem i kładziemy na niego długi plaster szynki. Na brzeg każdego plasterka układamy suszonego pomidorka i kilka zielonych listków. 
  • Delikatnie rolujemy, spryskujemy oliwą (najlepiej smakową) i ustawiamy pionowo na półmisku (półmisek można wcześniej udekorować suszonymi ziołami np. kolendrą, oregano, lubczykiem oraz płatkami chili i skórką otartą z cytryny). 

2 komentarze: