Roladki z grillowanych plastrów cukinii, wypełnione twarożkiem, cieniutkimi plastrami szynki parmeńskiej i suszonymi pomidorkami.
Kolorowe, lekkie i łatwe w przygotowaniu, z pewnością okażą się hitem każdego przyjęcia. Sprawdzą się zarówno na imprezach typu finger food i grillowych jak również bardziej eleganckich, okolicznościowych spotkaniach w gronie rodziny.
Kolorowe, lekkie i łatwe w przygotowaniu, z pewnością okażą się hitem każdego przyjęcia. Sprawdzą się zarówno na imprezach typu finger food i grillowych jak również bardziej eleganckich, okolicznościowych spotkaniach w gronie rodziny.
- 1-2 cukinie
- kremowy twarożek np. Almette
- 7 plastrów szynki parmeńskiej
- 7 suszonych pomidorów ze słoiczka
- dowolne zielone listki, np. roszponka, szpinak, botwinka, rukola, natka pietruszki
- sól morska, pieprz
- oliwa
- Cukinie myjemy, osuszamy i odcinamy końce.
- Każdą cukinię kroimy wzdłuż na pół, a następnie - zaczynając od środka - każdą połówkę, za pomocą obieraczki do warzyw kroimy wzdłuż na bardzo cienkie plastry. Układamy na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar wody. Posypujemy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą.
- Suszone połówki pomidorów kroimy wzdłuż na paski.
- Plastry szynki również kroimy wzdłuż na pół.
- Rozgrzewamy patelnię grillową lub zwykłą. Układamy paski cukinii i na dużym ogniu grillujemy po minucie z każdej strony. Odkładamy na talerz.
- Każdy plasterek cukinii dokładnie smarujemy twarożkiem i kładziemy na niego długi plaster szynki. Na brzeg każdego plasterka układamy suszonego pomidorka i kilka zielonych listków.
- Delikatnie rolujemy, spryskujemy oliwą (najlepiej smakową) i ustawiamy pionowo na półmisku (półmisek można wcześniej udekorować suszonymi ziołami np. kolendrą, oregano, lubczykiem oraz płatkami chili i skórką otartą z cytryny).
Pięknie się prezentują.
OdpowiedzUsuńPrzepiękne zdjęcia, na pewno są pyszne!
OdpowiedzUsuń