KOLOROWY MUS OWOCOWY

Ten letni i bardzo kolorowy deser jest nie tylko zdrowy i smaczny, ale też bardzo dekoracyjny. Można go dowolnie modyfikować, np.: dodać pokrojone na cząstki truskawki, czy pokruszone ciasteczka zbożowe lub bezy. Możliwości  jest wiele, jednak  jedno powinno pozostać niezmienne - mus należy podawać w małych i przezroczystych szklaneczkach. 

----------------------------------------------

SKŁADNIKI / 6 szklanek o poj. 100 ml

  • 200 g truskawek
  • 2-3 kiwi
  • 1 banan
  • 125 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany 36%
  • ok 4 łyżki cukru pudru - jego ilość zależy od tego, jak słodkie będą owoce, które dodamy
*opcjonalnie: borówki, pokruszone ciastka, bezy
WYKONANIE
  • Truskawki oczyszczamy z szypułek, myjemy i blendujemy z dodatkiem ok 1 łyżki cukru pudru. Kiwi i banana obieramy, kroimy na części i również blendujemy z dodatkiem  ok 1 łyżki cukru pudru.
  • Śmietanę ubijamy na wysokich obrotach. Pod koniec ubijania dodajemy 1 łyżkę cukru pudru.
  • Mascarpone krótko ucieramy i delikatnie, łyżka po łyżce dodajemy ubitą śmietanę.
  • W małych szklaneczkach układamy na przemian ciasteczka lub borówki-jeśli dodajemy , mascarpone, mus z kiwi i banana, znów mascarpone i mus z truskawek. Wierzch dekorujemy według uznania. 

2 komentarze: