FAJITAS Z KURCZAKIEM


Smak fajitas, to musi być smak Meksyku...Pikantny, aromatyczny, z lekko cytrusową nutą. To zdecydowanie jedno z najprostszych i najlepszych dań jakie można przygotować na obiad lub kolację w gronie przyjaciół czy rodziny. Kolorowe, sycące i wyraziste w smaku. Do tego nie wymaga rozgrzewania piekarnika i smakuje zarówno na ciepło jak i  na zimno. 
Podgrzane na suchej patelni tortille (najlepiej domowe) smaruję sosem jogurtowym, układam grillowanego kurczaka i warzywa. Dodaję guacamole oraz salsę pomidorową i zwijam delikatnie w rulon.
Kurczaka i warzywa dobrze jest zamarynować minimum 30 minut przed grillowaniem i nie smażyć zbyt długo, aby uniknąć przesuszenia.
SKŁADNIKI / 4 porcje
  • 2 piersi kurczaka
  • 2 ząbki czosnku / starte na tarce
  • pszennych tortilli
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 limonka
  • oliwa
PRZYPRAWY
  • 1 płaska łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej czerwonej papryki 
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • ¹⁄₂ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • ¹⁄₂ łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • szczypta chili
DODATKI
  • 100 g startego sera cheddar, 
  • guacamole - 1-2 avocado-drobno pokrojone lub zblendowane, doprawione solą i pieprzem i skropione oliwą oraz  sokiem z limonki 
  • sos czosnkowy - pół szklanki jogurtu naturalnego (lub kwaśnej śmietany), doprawionego solą i wymieszanego z  przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku (można połowę jogurtu zastąpić majonezem)
  • salsa pomidorowa - 1-2 pomidory-sparzone wrzątkiem, obrane ze skórki, pozbawione gniazd nasiennych, drobno pokrojone i wymieszane z posiekaną szalotką, ¹⁄₄ papryczki chili, listkami kolendry, oliwą, sokiem z limonki, solą i pieprzem
  • pokrojona sałata lodowa
  • pokrojona na ćwiartki limonka lub cytryna
WYKONANIE
  • MARYNATA:Ziarna kolendry, nasiona kminu i kopru prażymy krótko na suchej patelni. Dodajemy suszone oregano i rozcieramy w moździerzu. Przesypujemy do miseczki dodajemy słodką i wędzoną paprykę, chili, pieprz i sól. Mieszamy z 2-3 łyżkami oliwy.
  • KURCZAKA myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, oczyszczamy z białych błon i ewentualnych kostek. Kroimy w cienkie paseczki o szerokości około 1 cm.
  • Paprykę myjemy, osuszamy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy na pół, a następnie wzdłuż na długie, cienkie paski. Cebulę obieramy i kroimy w krążki.
  • Przygotowane składniki przekładamy do miski. Dodajemy starty czosnek i marynatę. Skrapiamy sokiem z połowy limonki. Odstawiamy do zamarynowania.
  • W tym czasie przygotowujemy DODATKI i gotowe ustawiamy na stole.
  • Rozgrzewamy dużą, ciężką, najlepiej żeliwną patelnię grillową. Przecieramy ją ręcznikiem papierowym nasączonym olejem. 
  • Wykładamy cebulę, paprykę i kurczaka. Grillujemy, cały czas mieszając, przez około 8 min. Mięso powinno pozostać soczyste, a warzywa chrupiące.
  • W czasie, gdy mięso się smaży, podgrzewamy tortille. Najlepiej zrobić to na suchej patelni, na małym ogniu, układając wszystkie placki w stosik i przekładając co jakiś czas  placek ze spodu na wierzch.
  • Tortille układamy w stosik i podgrzewamy na małym ogniu na suchej patelni, co chwilę przekładając placek ze spodu na wierzch. Ciepłe tortille owijamy w czystą wilgotną lnianą ściereczkę i przekładamy na talerz. 
  • Kurczaka i warzywa nakładamy wprost z gorącej patelni, skopione sokiem z limonki i/lub cytryny.
  • Podajemy z przygotowanymi wcześniej DODATKAMI oraz cząstkami limonki do wyciśnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz