Smak fajitas, to musi być smak Meksyku...Pikantny, aromatyczny, z lekko cytrusową nutą. To zdecydowanie jedno z najprostszych i najlepszych dań jakie można przygotować na obiad lub kolację, szczególnie dla większego grona osób. Kolorowe, sycące i wyraziste w smaku. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
Podgrzane na suchej patelni tortille (najlepiej domowe) smaruję sosem jogurtowym lub kwaśną śmietaną, układam grillowanego kurczaka i warzywa. Dodaję guacamole oraz salsę pomidorową i zwijam delikatnie w rulon.
Podgrzane na suchej patelni tortille (najlepiej domowe) smaruję sosem jogurtowym lub kwaśną śmietaną, układam grillowanego kurczaka i warzywa. Dodaję guacamole oraz salsę pomidorową i zwijam delikatnie w rulon.
Kurczaka i warzywa dobrze jest zamarynować minimum 30 minut przed grillowaniem i nie smażyć zbyt długo, aby uniknąć przesuszenia.
___________________________________________________
SKŁADNIKI / 4 porcje
- 2 piersi kurczaka
- 2 ząbki czosnku / starte na tarce
- 4 duże lub 8 małych pszennych tortilli
- 1 duża czerwona papryka
- 1 duża cebula
- 1 limonka
- oliwa
PRZYPRAWY: po 1 łyżeczce: słodkiej i wędzonej czerwonej papryki w proszku i ziaren kolendry, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego i suszonego oregano, sól, świeżo zmielony czarny pieprz
DODATKI - guacamole - 1-2 awokado-drozgniecione widelcem lub zblendowane, doprawione solą i pieprzem i skropione oliwą oraz sokiem z limonki
- kwaśna śmietana lub sos ranczerski - 3 łyżki majonezu wymieszane z 2 łyżkami jogurtu naturalnego, 1 łyżeczką octu winnego lub soku z cytryny, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, łyżką posiekanego szczypiorku i szczyptą soli do smaku
- gotowa lub domowa salsa pomidorowa - 1-2 pomidory-sparzone wrzątkiem, obrane ze skórki, pozbawione gniazd nasiennych i soku, drobno pokrojone i wymieszane z posiekaną szalotką, ¹⁄₄ papryczki chili, listkami kolendry, oliwą, sokiem z limonki, solą i pieprzem
- 1 łyżka marynowanej papryczki jalapeño
- pokrojona na połówki limonka
- świeża kolendra
___________________________________________________
WYKONANIE
- MARYNATA:Ziarna kolendry i nasiona kminu prażymy krótko na suchej patelni. Dodajemy suszone oregano i rozcieramy w moździerzu. Przesypujemy do miski ( w której będziemy marynowali kurczaka) dodajemy słodką i wędzoną paprykę oraz pieprz i sól. Mieszamy z 3 łyżkami oliwy oraz startym czosnkiem i sokiem z połowy limonki. 1 łyżkę marynaty przekładamy do miski w której będziemy marynowali warzywa.
- KURCZAKA myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, oczyszczamy z białych błon i ewentualnych kostek, kroimy w paski. Przekładamy do miski z marynatą. Mieszamy.
- Paprykę myjemy i pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w paski. Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki lub ósemki. Przekładamy do miski, mieszamy z marynatą.
- Przygotowujemy DODATKI, przekładamy do miseczek i gotowe ustawiamy na stole.
- Mocno rozgrzewamy grillową patelnię (najlepiej żeliwną). Przecieramy ją ręcznikiem papierowym nasączonym olejem. Wykładamy kurczaka i grillujemy, co chwilę mieszając, przez około 4 minuty. Odkładamy na talerz i na tę samą patelnię wykładamy warzywa oraz połówki limonki (przeciętą stroną do spodu). Grillujemy na średnim ogniu przez około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Dodajemy kurczaka, mieszamy i grillujemy jeszcze 1 minutę. Mięso powinno pozostać soczyste, a warzywa chrupiące.Przed podaniem posypujemy krążkami marynowanej papryczki jalapeño i opcjonalnie także listkami kolendry.
- W czasie, gdy mięso się smaży, podgrzewamy tortille. Najlepiej zrobić to na suchej patelni, na małym ogniu, układając wszystkie placki w stosik i przekładając co jakiś czas placek ze spodu na wierzch. Ciepłe tortille owijamy w czystą, wilgotną, lnianą ściereczkę i przekładamy na talerz. Kurczaka i warzywa nakładamy wprost z gorącej patelni, skopione sokiem z limonki i/lub cytryny.
- Podajemy z przygotowanymi wcześniej DODATKAMI oraz cząstkami limonki do wyciśnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz