KURCZAK PO WŁOSKU

 

Pyszne, szybkie i łatwe danie, które na stałe gości w moim menu. Jego przygotowanie nie sprawi kłopotu nowicjuszom, a zaspokoi gusta smakoszy. Pasuje zarówno na codzienny obiad jak i na wykwintną kolację. 

Jeśli  filety których używacie są duże i grube pamiętajcie, aby odpowiednio wydłużyć czas smażenia lub na przekrojonych i doprawionych filetach połóżcie arkusz folii spożywczej i lekko je rozbijcie.

SKŁADNIKI na 2 porcje
  • 2 małe piersi kurczaka
  • 1 kulka białej mozzarelli w zalewie
  • 4 suszone pomidorki ze słoiczka
  • 200 g świeżego szpinaku 
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • szczypta chili w proszku 
  • 3 łyżki oliwy lub oleju ze słoiczka z pomidorkami
  • 1 łyżka masła (najlepiej klarowanego)
WYKONANIE
  • Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon. Każdy filet kładziemy na deskę i przekrawamy poziomo na 2 filety ( powinniśmy otrzymać 4 płaskie filety). Solimy, obficie posypujemy pieprzem oraz słodką papryką i chili.  Nacieramy oliwą.
  • Liście szpinaku myjemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i łyżkę oliwy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy mieszając przez około 1 minutę.  Dodajemy umyty szpinak, szczyptę soli i pieprz. Smażymy na dużym gazie przez 3-4 minuty. 
  • Mozzarellę kroimy w plastry, a suszone pomidory w drobną kostkę.
  • Na rozgrzanej patelni grillowej (można także na zwykłej) podsmażamy filety ok. 5 min z każdej strony.
  • Na każdym filecie układamy kolejno: liście szpinaku, plastry mozzarelli i pokrojone suszone pomidory.
  • Tak przygotowane smażymy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 7 min.
  • Jeśli chcemy przygotować większą ilość filetów proponuję po podsmażeniu umieścić  je w żaroodpornym naczyniu i zapiekać pod przykryciem  ok. 15 min w temperaturze 190° C bez termoobiegu.

6 komentarzy:

  1. Wygląda naprawde fantastycznie, idealne danie na niedzielny obiad:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja nie wątpię, ale i tak mogłabym się chętnie utwierdzić w tym przekonaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takiego kurczaka... Pysznie i letnio ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za miłe komentarze. Przepis zdecydowanie wart wypróbowania. Pozdrawiam ;-p

    OdpowiedzUsuń