Fasolka szparagowa, smażona na masełku z czosnkiem i papryczką chili, to szybkie do przygotowania danie lub przekąska dla całej rodziny. Jest bogata w smaku, lekko chrupiąca. Otulona pysznym, zawiesistym sosem powstałym z masła, czosnku i sporej ilości parmezanu (oraz niewielkiej ilości wody). Gotowa w mniej niż 15 minut. Świetnie smakuje posypana prażonymi ziarnami sezamu. Mięsożercy mogą posypać fasolkę podsmażonym boczkiem.
SKŁADNIKI / 2 porcje
- 400 g fasolki szparagowej / zielonej lub żółtej
- 4 ząbki czosnku
- 1/3 papryczki chili
- 80 g parmezanu, startego na tarce
- 25 g masła
- 1 łyżka oliwy
- ćwiartka cytryny do wyciśnięcia
- sól, np kłodawska lub morska, świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 łyżki ziaren sezamu, krótko prażonych na suchej patelni
WYKONANIE
- Czosnek obieramy i ścieramy na tarce lub kroimy w cienkie plasterki. Papryczkę chili drobno siekamy i usuwamy pestki, jeśli nie chcemy, aby danie było zbyt ostre.
- Fasolkę myjemy, odcinamy końce i gotujemy al dente, przez około 7 minut ( w garnku z lekko osoloną wodą lub na parze). Odcedzamy (zostawiając 1/3 szklanki wody z gotowania) i odkładamy na bok, aby odparowała.
- Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę. Dodajemy czosnek i papryczkę chili. Podsmażamy na małym ogniu, przez około 2 minuty, często mieszając. Uważamy, aby nie przypalić czosnku.
- Dorzucamy ugotowaną i odcedzoną fasolkę, mieszamy, doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Dodajemy sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny oraz około 50 ml wody pozostałej z gotowania fasolki.
- Posypujemy tartym parmezanem, mieszamy i gotujemy 2-3 minuty, na wolnym ogniu, aż woda i ser utworzą zawiesisty sos.
- Zdejmujemy z ognia, przekładamy na talerze i dekorujemy ziarnami sezamu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz