FASOLKA SZPARAGOWA SMAŻONA Z CZOSNKIEM I PARMEZANEM


Zielona fasolka smażona na masełku z czosnkiem i papryczką chili, to szybkie do przygotowania danie lub przekąska dla całej rodziny. Jest bogata w smaku, lekko chrupiąca. Otulona pysznym,  zawiesistym sosem powstałym z masła, czosnku i sporej ilości parmezanu (oraz niewielkiej ilości wody).  Gotowa w mniej niż 15 minut. 
Świetnie smakuje posypana prażonymi ziarnami sezamu.

SKŁADNIKI / 2 porcje
  • 400 g zielonej fasolki szparagowej
  • 4 ząbki czosnku 
  • 1/3 papryczki chili
  • 2 łyżki sezamu uprażonych na suchej patelni
  • 80 g parmezanu startego na tarce
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy 
  • ćwiartka cytryny do wyciśnięcia
  • sól morska, pieprz
WYKONANIE
  • Czosnek obieramy i ścieramy na tarce. Papryczkę chili drobno siekamy.
  • Fasolkę myjemy, odcinamy końce i gotujemy al dente przez około 6 minut ( w garnku z lekko osoloną wodą lub na parze). Odcedzamy (zostawiając trochę wody z gotowania) i odkładamy na bok, aby odparowała.
  • Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę. Dodajemy starty czosnek i drobno posiekaną papryczkę chili. Podsmażamy na małym ogniu. przez około 1 minutę. Często mieszamy. Uważamy, aby nie przypalić czosnku. 
  • Dorzucamy ugotowaną i odcedzoną fasolkę. Mieszamy, doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku i dodajemy sok wyciśnięty z cytryny oraz około 40 ml wody pozostałej z gotowania fasolki.
  • Posypujemy tartym parmezanem, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu, aż woda i ser utworzą zawiesisty sos.
  • Zdejmujemy fasolkę z ognia, przekładamy na talerze i dekorujemy ziarnami sezamu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz