LEMONIADA

Lemoniada, to pyszny napój przygotowany z soku z cytryn, syropu cukrowego oraz wody. Jest banalny w przygotowaniu i o wiele zdrowszy od tego sklepowego. Mocno schłodzona lemoniada doskonale  orzeźwia i gasi pragnienie. Jest niezastąpiona w czasie letnich upałów -  doskonała na przyjęcia w ogrodzie, czy przyjęcia typu kinder party. Część cukru możecie zastąpić miodem lub syropem z agawy

SKŁADNIKI
  • 2 soczyste cytryny
  • 1litr chłodnej wody
  • 12 kostek lodu
  • 6 łyżek drobnego cukru 
WYKONANIE
  • Cytryny starannie myjemy, rolujemy przez chwilę, aby zmiękły i lepiej puściły sok.  Jedną z nich kroimy na pół.
  • SYROP CUKROWY: do małego rondelka wlewamy pół szklanki wody, dodajemy cukier i połówkę cytryny. Gotujemy ok 5 min. na małym ogniu, do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Schładzamy do temperatury pokojowej. Wyjmujemy ugotowaną cytrynę, wcześniej przez sitko wyciskając z niej sok.
  • Do dzbanka wlewamy pozostałą wodę, wyciskamy sok z jednej cytryny, dodajemy pokrojoną na plastry pozostałą połówkę. Pilnujemy, aby do lemoniady nie dostały się pestki, wówczas napój będzie gorzki.
  • Wlewamy przygotowany syrop cukrowy. Uzupełniamy kostkami lodu. Mieszamy.
  • Lemoniadę podajemy schłodzoną, opcjonalnie udekorowaną listkami mięty

2 komentarze:

  1. Cudownie gasi pragnienie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, tak. Poza tym jest łatwa w przygotowaniu i zawiera kontrolowaną ilość cukru. Nie tak, jak wszystkie sklepowe napoje.

      Usuń