LEMONIADA

Lemoniada, to lekko kwaśny napój, przygotowany z soku z cytryn, syropu cukrowego oraz wody. Podany z kostkami lodu doskonale orzeźwia i gasi pragnienie w upale dni. Jest banalny w przygotowaniu i o wiele zdrowszy od tego sklepowego. Niezastąpiony w czasie letnich upałów -  doskonały na imprezy w ogrodzie, czy przyjęcia typu kinder party. 

_________________________________________________
SKŁADNIKI
  • 3 duże, soczyste cytryny
  • 1 litr chłodnej wody
  • 6 łyżek cukru 
  • kostki lodu i listki mięty do podania
__________________________________
WYKONANIE
  • Cytryny starannie myjemy, rolujemy na blacie, aby zmiękły i lepiej puściły sok.  Jedną z nich kroimy na pół.
  • SYROP CUKROWY: do małego rondelka wlewamy 1 szklankę wody, dodajemy cukier i połówkę cytryny. Gotujemy 3 minuty, aż cukier całkowicie się rozpuści. Schładzamy do temperatury pokojowej. Wyjmujemy ugotowaną cytrynę, wcześniej przez sitko wyciskając z niej sok.
  • Do dzbanka wlewamy pozostałą wodę, wyciskamy sok z dwóch cytryn, dodajemy pokrojoną na plastry pozostałą połówkę. Pilnujemy, aby do lemoniady nie dostały się pestki, wówczas napój będzie gorzki.
  • Wlewamy przygotowany syrop cukrowy. Mieszamy. Do czasu użycia przechowujemy w lodówce.
  • Lemoniadę podajemy schłodzoną, w lekko zmrożonych szklaneczkach, opcjonalnie z kostkami lodu i listkami mięty.

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. O, tak. Poza tym jest łatwa w przygotowaniu i zawiera kontrolowaną ilość cukru. Nie tak, jak wszystkie sklepowe napoje.

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam lemoniadę, szczególnie w wersji klasycznej, z cząstkami cytryny. Napój ma bardzo fajny, orzeźwiający smak. Przyrządzam go razem z miętą, kostkami lodu i następnie podaję w specjalnych szklankach do serwowania napojów https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-do-serwowania-napojow/szklanki. Lemoniada doskonale gasi pragnienie oraz orzeźwia. Piję ją zwłaszcza w gorące, letnie wieczory. Polecam.

    OdpowiedzUsuń