Sałatka caprese, to nic innego jak porojona w plastry mozarella i świeże pomidory z dodatkiem listków bazylii. Jest to prosty, ale świetny pomysł na przystawkę lub lekką kolację. Genialnie smakuje w upalny dzień z lampką schłodzonego wina.
SKŁADNIKI na 2 porcje
- 2 kulki sera mozzarella - u mnie Galbani
- 3 dojrzałe pomidory - najlepiej malinowe/ pominęłam/
- 1 mała papryczka chili
- garść listków świeżej bazylii
- ok 6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
- opcjonalnie: garść oliwek, kilka suszonych pomidorów, 1 łyżeczka musztardy gruboziarnistej
- Pomidory myjemy, mozzarellę odsączamy z zalewy.
- Zarówno pomidory jak i serek kroimy w plastry mniej więcej tej samej grubości.
- Układamy na półmisku na przemian, zakładając jeden plasterek na drugi.
- W małej miseczce przygotowujemy sos vinegret.
- Do szklanki wkładamy 1 łyżeczkę musztardy, dodajemy sok z cytryny i sól. Mieszamy.
- Stopniowo, cały czas energicznie mieszając dodajemy oliwę.
- Przygotowanym sosem polewamy sałatkę.
- Posypujemy posiekaną bazylią, papryczką chili oraz pokrojonymi drobno oliwkami i suszonymi pomidorami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz