SAŁATKA CAPRESE

Sałatka caprese, to nic innego jak porojona w plastry mozarella i świeże pomidory z dodatkiem listków bazylii. Jest to prosty, ale świetny pomysł na przystawkę lub lekką kolację. Genialnie smakuje w upalny dzień z lampką schłodzonego wina.

SKŁADNIKI na 2 porcje
  • 2 kulki sera mozzarella - u mnie Galbani
  • 3 dojrzałe pomidory - najlepiej malinowe/ pominęłam/
  • 1 mała papryczka chili
  • garść listków świeżej bazylii
  • ok 6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
  • opcjonalnie: garść oliwek, kilka suszonych pomidorów, 1 łyżeczka musztardy gruboziarnistej
WYKONANIE
  • Pomidory myjemy, mozzarellę odsączamy z zalewy.
  • Zarówno pomidory jak i serek  kroimy w plastry mniej więcej tej samej grubości.
  • Układamy na półmisku na przemian, zakładając jeden plasterek na drugi.
  • W małej miseczce przygotowujemy sos vinegret.
  • Do szklanki wkładamy 1 łyżeczkę musztardy, dodajemy sok z cytryny i sól. Mieszamy.
  • Stopniowo, cały czas energicznie mieszając dodajemy oliwę.
  • Przygotowanym sosem polewamy sałatkę.
  • Posypujemy posiekaną bazylią, papryczką chili oraz pokrojonymi drobno oliwkami i suszonymi pomidorami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz