NAJLEPSZE ROGALIKI DROŻDŻOWE

Spośród licznych przepisów na rogaliki drożdżowe, jakie wypróbowałam, ten jest zdecydowanie najlepszy. Rogaliki zawsze wychodzą delikatne, mięciutkie i bardzo puszyste. Już na etapie wyrabiania ciasto powinno być lekkie i plastyczne.  Formując kulę, a później także okrągłe placki z wyrośniętego już ciasta, mąkę podsypujemy tylko na zewnatrz, w środku ciasto może być lekko lepiące.  Wówczas, po upieczeniu, rogaliki będą puchate jak chmurka i  dłużej pozostaną świeże. 

SKŁADNIKI / ok 24-32 rogaliki
składniki powinny być w temperaturze pokojowej
  • 550 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 180 ml śmietany 18 % lub jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 75 g roztopionego masła
  • szczypta soli
DODATKOWO: powidła śliwkowe, nutella lub gęsta konfitura pomarańczowa, truskawkowa, różana
                            1 rozmącone jajko do posmarowania rogalików, brązowy cukier do posypania
WYKONANIE
  • W rondelku lekko podgrzewamy mleko. Nie może być gorące!!!!! Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Mieszamy, stopniowo dolewając ciepłe mleko. Przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy do wyrośnięcia, na ok. 15 minut. 
  • W małym  rondelku rozpuszczamy masło. Studzimy.
  • Do dzieży miksera przesiewamy mąkę i szczyptę soli. Dodajemy pozostały cukier, dwa jajka, śmietanę, wyrośnięte drożdże i wystudzone masło. Mieszamy przy użyciu końcówki do ciasta drożdżowego - haka lub ręcznie, przez około 10 minut.
  • Gdy ciasto zaczyna odchodzić od ścianek dzieży, oprószonymi mąką dłońmi formujemy kulę i smarujemy oliwą. Przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy w ciepłe miejsce, na ok 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • Gdy ciasto znacznie powiększy objętość, dzielimy je na dwie części  i każdą rozwałkowujemy  na podsypanym mąką blacie, na niezbyt cienki, okrągły placek.
  • Przy pomocy radełka lub noża, każdy z okręgów tniemy na 12-16 trójkątów - tak jak kroi się pizzę. Na każdym trójkącie, w jego szerszej części, układamy 1 łyżeczkę nadzienia.
  • Zwijamy zaczynając od szerszego końca, lekko zlepiając końce ciasta,  formujemy zgrabne rogaliki. Każdy smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy brązowym cukrem.
  • Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy pod przykryciem z folii spożywczej, do wyrośnięcia na kolejne 15-30 minut.
  • Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp 190༠ C (bez termoobiegu). Dokładny czas pieczenia zależy od wielkości rogalików jakie uformowaliśmy - powinny się lekko przyrumienić.
  • Studzimy na kratce. Opcjonalnie posypujemy cukrem pudrem.

6 komentarzy:

  1. Domowe rogaliki smakują najlepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale piękne Ci wychodzą, moje są zawsze krzywe i niekształtne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miłe słowa. Kształt rogalików, to kwestia wprawy. Staraj się zbyt nie dociskać ciasta przy zawijaniu. Ja dociskam tylko brzegi w miejscu, gdzie jest nadzienie, a później lekko roluję i wywijam końce do dołu:-P

      Usuń
  3. Pysznie się prezentują! *.*
    Właśnie poszukuję dobrego przepisu na rogaliki, wszystkie do tej pory testowane niezbyt mi posmakowały...

    A z wyżej podanej proporcji może wyjść 40 sztuk?
    To chyba już zupełnie takie mini mini ?_?
    ...
    Upewniam się, bo widzę, że Ty podzieliłaś swój jeden placek na 12 trójkątów, zakładam że drugi pewnie na tyle samo? To razem ledwie 24 rogaliki, a i tak już po zdjęciu widać, że niewielkie... ^^''

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. AIS*NENE
      Tak jak napisałam, z tego przepisu rzeczywiście można upiec 40 rogalików. Wówczas przygotowane ciasto dzielimy na 4 części i każdą część na 8-10 trójkątów. -Rogaliki wyjdą całkiem małe, takie ok 6-7 cm
      Ja sama najczęściej dzielę ciasto na 2 części i każdą z nich tnę na 12 trójkątów.Wtedy rogaliki wychodzą ok 10 cm - jak na zdjęciach powyżej.

      Już poprawiam nieścisłości:-)

      pozdrawiam

      Usuń
    2. Dziękuję za wyjaśnienia :]]

      również pozdrawiam serdecznie!
      N.

      Usuń