RACUCHY DROŻDŻOWE


Super przepis na pyszne racuchy, które pięknie rosną, są lekkie, puszyste i delikatne. Nie nasiąkają tłuszczem, mają chrupiącą skórkę i pulchny środek.

Muszę przyznać, że udają się nawet wtedy, gdy skrócimy etap wyrastania ciasta lub nieznacznie zwiększymy/zmniejszymy ilość mąki czy mleka. 
Polecam tuż po nałożeniu ciasta na patelnię wcisnąć  w nie  cienko pokrojone plasterki jabłka lub banana. 

SKŁADNIKI / 4 porcje
  • 2 szklanki mąki pszennej (320 g)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • 20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
  • ¹⧸₅ łyżeczki soli
  • olej roślinny do smażenia
DODATKI: cukier puder, twarożek waniliowy, konfitury, świeże owoce: jagody, maliny, truskawki, 
WYKONANIE

  • W małym rondelku  lekko podgrzewamy mleko (nie powinno być gorące!!!). Mąkę przesiewamy do miski.
  • Drożdże kruszymy do miseczki (lub wsypujemy suche), dodajemy 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Rozcieramy, aż zrobią się płynne. Stopniowo dolewamy ciepłe mleko i mieszamy do połączenia składników.Przykrywamy bawełniana ściereczką lub folią spożywczą i zostawiamy na ok 10-15 min. do wyrośnięcia.
  • W większej misce lekko ubijamy jajka ze szczyptą soli i pozostałą łyżką cukru. Dodajemy do nich na przemian trochę mąki i wyrośniętego rozczynu z drożdży. Mieszamy do połączenia składników. Powinniśmy otrzymać dość gęste ciasto, które z trudem /ale jednak/ spływa z łyżki. Przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 40 minut.
  • Na patelni rozgrzewamy około 0,4 cm warstwę oleju. Łyżką maczaną w gorącym tłuszczu nabieramy niewielkie porcje wyrośniętego ciasta i przy pomocy drugiej łyżki (także zamoczonej w gorącym oleju) zsuwamy je na patelnię. Olej nie powinien być zbyt gorący, gdyż racuszki będą mocno przypiekać się na zewnątrz, a w środku pozostaną surowe. Racuszki powinny cały czas skwierczeć, ale nie powinny zbyt szybko się rumienić. Gotowość racuchów sprawdzamy wbijając w nie drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli jest suchy to znak, że są odpowiednio wysmażone. Drewniany patyczek służy mi także do przenoszenia racuchów z patelni na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
  • Odsączone z tłuszczu racuszki posypujemy cukrem pudrem  i podajemy z owocami lub waniliowym twarożkiem.

6 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo po staropolsku, oczywiście to komplement! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komplementy ;-),a co do racuszków...są naprawdę "pierwsza klasa", dlatego szczerze polecam ten przepis.

      Usuń
  2. Super te racuszki :) A olej rzepakowy się bardzo dobrze odsącza papierem (nie każdy olej tak się da) - faktycznie można zaoszczędzić sobie zbędnych kalorii :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ile mniej więcej sztuk wychodzi? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ICANNOTFLY; z tego przepisu usmażysz sporo racuszków, ok. 20 sztuk; po 1 stołowej łyżce ciasta na jednego racuszka. Pozdrawiam

      Usuń