Mrożona herbata/ Ice tea

Przepis na domową ice tea jest banalnie prosty, a efekt wspaniały. Domowa mrożona herbata jest doskonałą alternatywa dla przesłodzonych sklepowych napojów  - orzeźwiająca, pachnąca, podana   koniecznie z kostkami lodu i cząstkami owoców. Poniżej zamieszczam dwie receptury na domową ICE TEA: klasyczną i cytrynową. W zależności od gustu i smaku można zmniejszyć ilość cukru lub całkowicie pominąć jego dodatek. 

KLASYCZNA ICE TEA
SKŁADNIKI
  • 3 torebki czarnej herbaty
  • 6 szklanek wody - najlepiej filtrowanej
  • 6 łyżek cukru, np. trzcinowego 
  • kostki lodu do wypełnienia szklanek
  • plasterki cytryny lub/i limonki do dekoracji
WYKONANIE
  • Do dzbanka wkładamy 3 saszetki herbaty i zalewamy 2  szklankami wrzątku. Warto pamiętać, że herbata nie powinniśmy zaparzać dłużej niż 5 min. W przeciwnym razie napój będzie gorzki. Zamiast tradycyjnej czarnej herbaty można użyć lżejszej w smaku  zielonej.
  • Po wskazanym czasie wyciągamy saszetki z dzbanka, dodajemy cukier i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści
  • Uzupełniamy pozostałą wodą i chłodzimy. Podajemy w wysokich szklankach wypełnionych kostkami lodu.
CYTRYNOWA ICE TEA
SKŁADNIKI
  • 4 torebki czarnej lub zielonej herbaty
  • 6 szklanek wody
  • 7-8 łyżek cukru, np. trzcinowego
  • ok  60 ml soku z cytryny
  • plasterki cytryny lub/i limonki do dekoracji
  • kostki lodu
WYKONANIE
  • Przygotowujemy dzbanek klasycznej ice tea pamiętając o dodaniu nieco większej ilości cukru. Jego ilość w przygotowanym napoju, to kwestia gustu i może się okazać, że cierpkość cytryny wymaga  dodania cukru trochę więcej.
  • Powstały napój uzupełniamy sokiem i plasterkami  cytryny. Podajemy w szklankach wypełnianych kostkami lodu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz