Mrożona herbata/ Ice tea

Przepis na domową ice tea jest banalnie prosty, a efekt wspaniały. Domowa mrożona herbata jest doskonałą alternatywa dla przesłodzonych sklepowych napojów  - orzeźwiająca, pachnąca, podana   koniecznie z kostkami lodu i cząstkami owoców. Poniżej zamieszczam trzy receptury na domową ICE TEA: klasyczną, cytrynową i brzoskwiniową. Polecam!

KLASYCZNA ICE TEA
SKŁADNIKI
  • 4 torebki czarnej herbaty - u mnie earl grey
  • 6 szklanek wody - najlepiej filtrowanej
  • 6 łyżek trzcinowego cukru
WYKONANIE

  • Do dzbanka wkładamy 3 saszetki herbaty i zalewamy trzema  szklankami wrzątku. Warto pamiętać, że herbata nie powinniśmy zaparzać dłużej niż 5 min. W przeciwnym razie napój będzie gorzki. Zamiast tradycyjnej czarnej herbaty można użyć lżejszej w smaku  zielonej.
  • Po wskazanym czasie wyciągamy saszetki z dzbanka, dodajemy cukier i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści
  • Uzupełniamy pozostałą wodą i chłodzimy. Podajemy w wysokich szklankach z kostkami lodu i słomką.
CYTRYNOWA ICE TEA
SKŁADNIKI:
  • 4 torebki czarnej lub zielonej herbaty
  • 6 szklanek wody
  • 7-8 łyżek cukru trzcinowego
  • ok  60 ml soku z cytryny
  • 2 plasterki cytryny do dekoracji
WYKONANIE

  • Przygotowujemy dzbanek klasycznej ice tea pamiętając o dodaniu nieco większej ilości cukru. Jego ilość w przygotowanym napoju, to kwestia gustu i może się okazać, że cierpkość cytryny wymaga  dodania cukru trochę więcej.
  • Powstały napój uzupełniamy sokiem i plasterkami  cytryny .
BRZOSKWINIOWA ICE TEA
SKŁADNIKI:
  • 2 świeże, dojrzałe brzoskwinie
  • 4 torebki czarnej  lub zielonej herbaty
  • 6 łyżek cukru trzcinowego
  • 6 szklanek wody
WYKONANIE:

  • Brzoskwinie obieramy i kroimy w plastry.
  • Pokrojone owoce wkładamy do dzbanka, dodajemy saszetki herbaty i zalewamy wszystko trzema szklankami wrzącej wody.
  • Herbatę i brzoskwinie parzymy ok 5 minut, a następnie wyjmujemy saszetki.
  • Dodajemy 6 łyżek cukru i mieszamy, aż się rozpuści.
  • Dodajemy pozostałe trzy szklanki zimnej wody. Mieszamy i zostawiamy, do ostygnięcia.

Podajemy z kostkami lodu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz