Przepis na domową ice tea jest banalnie prosty, a efekt wspaniały. Domowa mrożona herbata jest doskonałą alternatywa dla przesłodzonych sklepowych napojów - orzeźwiająca, pachnąca, podana koniecznie z kostkami lodu i cząstkami owoców. Poniżej zamieszczam dwie receptury na domową ICE TEA: klasyczną i cytrynową. W zależności od gustu i smaku można zmniejszyć ilość cukru lub całkowicie pominąć jego dodatek.
KLASYCZNA ICE TEA
SKŁADNIKI
- 3 torebki czarnej herbaty
- 6 szklanek wody - najlepiej filtrowanej
- 6 łyżek cukru, np. trzcinowego
- kostki lodu do wypełnienia szklanek
- plasterki cytryny lub/i limonki do dekoracji
- Do dzbanka wkładamy 3 saszetki herbaty i zalewamy 2 szklankami wrzątku. Warto pamiętać, że herbata nie powinniśmy zaparzać dłużej niż 5 min. W przeciwnym razie napój będzie gorzki. Zamiast tradycyjnej czarnej herbaty można użyć lżejszej w smaku zielonej.
- Po wskazanym czasie wyciągamy saszetki z dzbanka, dodajemy cukier i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści
- Uzupełniamy pozostałą wodą i chłodzimy. Podajemy w wysokich szklankach wypełnionych kostkami lodu.
CYTRYNOWA ICE TEA
SKŁADNIKI
- 4 torebki czarnej lub zielonej herbaty
- 6 szklanek wody
- 7-8 łyżek cukru, np. trzcinowego
- ok 60 ml soku z cytryny
- plasterki cytryny lub/i limonki do dekoracji
- kostki lodu
- Przygotowujemy dzbanek klasycznej ice tea pamiętając o dodaniu nieco większej ilości cukru. Jego ilość w przygotowanym napoju, to kwestia gustu i może się okazać, że cierpkość cytryny wymaga dodania cukru trochę więcej.
- Powstały napój uzupełniamy sokiem i plasterkami cytryny. Podajemy w szklankach wypełnianych kostkami lodu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz