PLACEK PO WĘGIERSKU


Nie bez powodu to danie jest tak bardzo popularne - smakuje naprawdę wyśmienicie. Placek ziemniaczany poprzez smażenie na mocno rozgrzanym oleju jest chrupiący, a sos esencjonalny i aromatyczny. 
Danie możecie dowolnie modyfikować zastępując podane w przepisie warzywa innymi, takimi, które lubicie lub, które akurat zalegają w Waszej spiżarce. Możecie także zastąpić polędwiczkę  innym rodzajem wieprzowiny lub przygotować bardziej czasochłonną wersję gulaszu - z dodatkiem wołowiny. W obu przypadkach etapy przygotowania pozostaną bez zmian, wydłuży się tylko czas duszenia mięsa. W przypadku karkówki lub łopatki wieprzowej będzie to około 1 godziny. Wołowina zmięknie dopiero po 2-3 godzinach gotowania w bulionie. W czasie dłuższego gotowania należy obserwować sos i w razie potrzeby dolać więcej bulionu lub wody.

SKŁADNIKI / 3-4 porcje
  • 500 g polędwiczki, łopatki lub szynki wieprzowej
  • 1 mała papryka czerwonea
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 szklanki gorącego bulionu lub wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • smalec i olej np. kokosowy
  • 100 g pieczarek / pokrojonych i obsmażonych na złoto
  • opcjonalnie 1 łyżeczka mąki
  • PRZYPRAWY: sól morska, pieprz czarny, 2 listki laurowe, 2 kulki ziela angielskiego, po 1 łyżeczce: słodkiej czerwonej papryki w proszku, suszonego oregano i ziaren kolendry, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, szczypta ostrej papryki w proszku
DO PODANIA: jogurt naturalny, świeże kiełki lub natka pietruszki

 3-4 PLACKI ZIEMNIACZANE
  • 5 dużych ziemniaków - ok 750 g
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • PRZYPRAWY: sól morska, pieprz czarny, pieprz ziołowy
  • olej do smażenia
WYKONANIE
  • SOS:Ziarna kolendry krótko prażymy na suchej patelni i rozcieramy w moździerzu. Przesypujemy do miseczki, dodajemy pozostałe przyprawy, mieszamy.
  • Mięso myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon. Kroimy w ok 1,5 cm kostkę, przekładamy do miski.
  • Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w 1,5 cm kostkę.  Cebulę kroimy w małą kosteczkę, czosnek i marchewkę w plasterki.
  • W garnku zagotowujemy 1 i 1/2 szklanki bulionu z liskami laurowymi i zielem angielskim. Zmniejszamy płomień do minimalnego (bulion powinien tylko  lekko "mrugać").
  • Na rozgrzanej 1 łyżce oleju, na średnim ogniu szklimy cebulę ( ok 2 minuty). Dodajemy czosnek i marchewkę . Smażymy mieszając przez 2 minuty, przekładamy do garnka z bulionem.
  •  Zwiększamy ogień do dużego, dodajemy 1 łyżkę smalcu lub oleju i partiami obsmażamy pokrojone mięso. Smażymy do zrumienienia, przekładamy do garnka z bulionem.
  • Dodajemy przyprawy, zagotowujemy i przykrywamy pokrywką. Redukujemy ogień do małego. 
  • Gotujemy przez ok 30 minut w przypadku polędwiczki lub 1 i 1/2 godziny w przypadku łopatki lub szynki wieprzowej. 
  • Na 15 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojoną paprykę.
  • Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz  pokrojone i obsmażone na złoto pieczarki. Gotujemy jeszcze 5 minut. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą. 
  • Jeśli sos wydaje nam się zbyt rzadki, możemy zagęścić go mąką (1-2 łyżeczki) wymieszaną z zimną wodą. Po dodaniu mąki sos należy zagotować.
  • PLACKI:Ziemniaki oraz cebulę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach - najlepiej użyć malaksera z tarczą do ziemniaków. 
  • Przekładamy na sitko, które umieszczamy nad miską. Odstawiamy na 5-10 minut do odsączenia. 
  • Ziemniaki przekładamy do miski. Odsączony płyn wylewamy, a skrobię (biały osad), która pozostała na dnie miski dodajemy do ziemniaków. Wbijamy jajko, dosypujemy mąkę oraz sól i szczyptę czarnego i ziołowego pieprzu. Mieszamy.
  • Na  rozgrzanym oleju (2-3 łyżki), na umiarkowanym ogniu, partiami smażymy cienkie placki o średnicy ok 23-24 cm każdy. Powinny ładnie przyrumienić się z obu stron.
  • Zsuwamy na talerz, polewamy sosem i składamy na pół.
  • Podajemy z dodatkiem jogurtu naturalnego, świeżych kiełków lub natki pietruszki. 

1 komentarz:

  1. Obłęd smaków ! Kocham taki placek ! :)
    Pozdrawiam
    http://myszkagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń