Nie bez powodu to danie jest tak bardzo popularne - smakuje naprawdę wyśmienicie. Placek ziemniaczany poprzez smażenie na mocno rozgrzanym oleju jest chrupiący, a sos esencjonalny i aromatyczny. Danie możecie dowolnie modyfikować zastępując podane w przepisie warzywa innymi, takimi, które lubicie lub, które akurat zalegają w Waszej spiżarce. Możecie także zastąpić polędwiczkę innym rodzajem wieprzowiny lub przygotować bardziej czasochłonną wersję gulaszu - z dodatkiem wołowiny. W obu przypadkach etapy przygotowania pozostaną bez zmian, wydłuży się tylko czas duszenia mięsa. W przypadku karkówki lub łopatki wieprzowej będzie to około 1 godziny. Wołowina zmięknie dopiero po 2-3 godzinach gotowania w bulionie. W czasie dłuższego gotowania należy obserwować sos i w razie potrzeby dolać więcej bulionu lub wody.
SKŁADNIKI / 3-4 porcje
- 500 g polędwiczki, łopatki lub szynki wieprzowej
- 1 mała papryka czerwonea
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 szklanki gorącego bulionu lub wody
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- smalec i olej np. kokosowy
- 100 g pieczarek / pokrojonych i obsmażonych na złoto
- opcjonalnie 1 łyżeczka mąki
- PRZYPRAWY: sól morska, pieprz czarny, 2 listki laurowe, 2 kulki ziela angielskiego, po 1 łyżeczce: słodkiej czerwonej papryki w proszku, suszonego oregano i ziaren kolendry, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, szczypta ostrej papryki w proszku
3-4 PLACKI ZIEMNIACZANE
- 5 dużych ziemniaków - ok 750 g
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- PRZYPRAWY: sól morska, pieprz czarny, pieprz ziołowy
- olej do smażenia
- SOS:Ziarna kolendry krótko prażymy na suchej patelni i rozcieramy w moździerzu. Przesypujemy do miseczki, dodajemy pozostałe przyprawy, mieszamy.
- Mięso myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon. Kroimy w ok 1,5 cm kostkę, przekładamy do miski.
- Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w 1,5 cm kostkę. Cebulę kroimy w małą kosteczkę, czosnek i marchewkę w plasterki.
- W garnku zagotowujemy 1 i 1/2 szklanki bulionu z liskami laurowymi i zielem angielskim. Zmniejszamy płomień do minimalnego (bulion powinien tylko lekko "mrugać").
- Na rozgrzanej 1 łyżce oleju, na średnim ogniu szklimy cebulę ( ok 2 minuty). Dodajemy czosnek i marchewkę . Smażymy mieszając przez 2 minuty, przekładamy do garnka z bulionem.
- Zwiększamy ogień do dużego, dodajemy 1 łyżkę smalcu lub oleju i partiami obsmażamy pokrojone mięso. Smażymy do zrumienienia, przekładamy do garnka z bulionem.
- Dodajemy przyprawy, zagotowujemy i przykrywamy pokrywką. Redukujemy ogień do małego.
- Gotujemy przez ok 30 minut w przypadku polędwiczki lub 1 i 1/2 godziny w przypadku łopatki lub szynki wieprzowej.
- Na 15 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojoną paprykę.
- Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz pokrojone i obsmażone na złoto pieczarki. Gotujemy jeszcze 5 minut. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą.
- Jeśli sos wydaje nam się zbyt rzadki, możemy zagęścić go mąką (1-2 łyżeczki) wymieszaną z zimną wodą. Po dodaniu mąki sos należy zagotować.
- PLACKI:Ziemniaki oraz cebulę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach - najlepiej użyć malaksera z tarczą do ziemniaków.
- Przekładamy na sitko, które umieszczamy nad miską. Odstawiamy na 5-10 minut do odsączenia.
- Ziemniaki przekładamy do miski. Odsączony płyn wylewamy, a skrobię (biały osad), która pozostała na dnie miski dodajemy do ziemniaków. Wbijamy jajko, dosypujemy mąkę oraz sól i szczyptę czarnego i ziołowego pieprzu. Mieszamy.
- Na rozgrzanym oleju (2-3 łyżki), na umiarkowanym ogniu, partiami smażymy cienkie placki o średnicy ok 23-24 cm każdy. Powinny ładnie przyrumienić się z obu stron.
- Zsuwamy na talerz, polewamy sosem i składamy na pół.
- Podajemy z dodatkiem jogurtu naturalnego, świeżych kiełków lub natki pietruszki.
Obłęd smaków ! Kocham taki placek ! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
http://myszkagotuje.blogspot.com