PLACEK PO WĘGIERSKU

Nie bez powodu to danie jest tak bardzo popularne. Smakuje naprawdę wyśmienicie. Placek ziemniaczany poprzez smażenie na mocno rozgrzanym oleju jest chrupiący, a sos pachnie ziołami, pieprzem i jest po prostu wspaniały. Danie możecie dowolnie modyfikować zastępując podane w przepisie warzywa innymi, takimi, które lubicie lub, które akurat zalegają w Waszej spiżarce. Możecie także zastąpić polędwiczkę  innym rodzajem wieprzowiny lub przygotować bardziej czasochłonną wersję gulaszu, z dodatkiem wołowiny. W obu przypadkach etapy przygotowania pozostaną bez zmian, wydłuży się tylko czas duszenia mięsa. W przypadku karkówki lub łopatki wieprzowej będzie to około 1 godziny. Wołowina zmięknie dopiero po 2-3 godzinach gotowania w bulionie. W czasie dłuższego gotowania należy obserwować sos i w razie potrzeby dolać więcej wody.

SKŁADNIKI / 2-3 porcje
  • 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 400 g)
  • ¹⁄₂ papryki czerwonej
  • ¹⁄₂ małej cukinii
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 2 szklanki gorącego domowego bulionu lub wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • olej rzepakowy
PRZYPRAWY
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • ¹⁄₂ łyżeczki kminu rzymskiego
  • ¹⁄₂ łyżeczki gorczycy
  • ¹⁄₂ łyżeczki suszonego tymianku
DO PODANIA: jogurt naturalny, natka pietruszki

 2 PLACKI ZIEMNIACZANE
  • 5 dużych ziemniaków - ok 700 g
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • pieprz ziołowy
  • olej rzepakowy
WYKONANIE
  • SOS:Ziarna kolendry i gorczycy oraz nasiona kminu rozcieramy w moździerzu. Przesypujemy do miseczki, dodajemy suszony tymianek oraz sól, pieprz i czerwoną paprykę.
  • Mięso myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon. Kroimy w ok 1 cm kostkę, przekładamy do miski, nacieramy przyprawami. Mieszamy i odstawiamy do zamarynowania. Przed samym smażeniem oprószamy mąką (nadmiar strzepujemy).
  • Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w krótkie paseczki. Cukinię kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie w plastry. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki.
  • Na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu szklimy cebulę ( ok 2 minuty). Dodajemy czosnek i smażymy mieszając przez 1 minutę. 
  • Zwiększamy ogień do dużego i partiami obsmażamy pokrojoną polędwiczkę. Smażymy krótko, cały czas mieszając, do lekkiego zrumienienia. 
  • Dodajemy cukinię i paprykę. Smażymy 1 minutę. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Podlewamy gorącym bulionem lub wodą, do wysokości mięsa. 
  • Dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu przez ok 5-7 minut. W razie potrzeby, jeśli sos wydaje nam się zbyt rzadki, możemy zagęścić go odrobiną mąki wymieszanej z zimną wodą.
  • PLACKI:Ziemniaki oraz cebulę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach - najlepiej użyć malaksera z tarczą do ziemniaków.  Przekładamy na sitko, które umieszczamy nad miską. Odstawiamy na 5-10 minut do odsączenia. 
  • Ziemniaki przekładamy do miski. Odsączony płyn wylewamy, skrobię (biały osad), która pozostała na dnie miski dodajemy do ziemniaków. Wbijamy jajko, dosypujemy mąkę oraz sól i szczyptę czarnego i ziołowego pieprzu. Mieszamy.
  • Na  rozgrzanym oleju (2-3 łyżki), na umiarkowanym ogniu, partiami smażymy cienkie placki o średnicy ok 26 cm każdy. Powinny się ładnie przyrumienić z obu stron.
  • Zsuwamy na talerz, polewamy sosem i składamy na pół.
  • Podajemy z dodatkiem jogurtu naturalnego, udekorowane natką pietruszki.

1 komentarz:

  1. Obłęd smaków ! Kocham taki placek ! :)
    Pozdrawiam
    http://myszkagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń