Medaliony z polędwiczki wieprzowej owinięte w plastry boczku i podane na przepysznym, lekko pikantnym sosie z truskawek i kremu balsamico. Opaska z boczku nadaje daniu charakterystyczny aromat i chrupkość, a przede wszystkim zabezpiecza przed wysuszeniem. W środku znajdziemy soczyste, kruche i delikatne mięsko. Idealnym uzupełnieniem jest świeży rozmaryn, którego aromat wnika w medaliony podczas smażenia.
Jako dodatek sprawdzi się kasza jaglana z warzywami lub ziemniaczki puree
--------------------------------------
SKŁADNIKI / 2 porcje- 1 polędwiczka wieprzowa (250 g)
- 6 plastrów parzonego boczku o szerokości około 3 cm.
- 30 ml whisky
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- 1 ząbek czosnku w łupinie
- oliwa
- olej rzepakowy
SOS TRUSKAWKOWY
- 250 g truskawek świeżych lub mrożonych pokrojonych w grubą kostkę
- 2 łyżki oliwy lub oleju np. kokosowego
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub starte na tarce
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
- 1/2 drobno pokrojonej papryczki chili
- 1 łyżka kremu balsamicznego lub octu
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- SOS TRUSKAWKOWY:Do rondelka wlewamy oliwę, dodajemy rozdrobniony czosnek i pokrojoną w kosteczkę papryczkę chili. Smażymy na średnim gazie przez ok. 2 minuty cały czas mieszając i uważając, aby nie przypalić czosnku.
- Wlewamy krem basamiczny, sok z cytryny oraz syrop klonowy lub miód i dalej gotujemy przez około 1-2 minuty
- Dodajemy 200 g pokrojonych truskawek i gotujemy na większym ogniu przez 5 minut mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowy sos blendujemy lub przecieramy przez sitko. Dodajemy pozostałe świeże truskawki, mieszamy i odstawiamy z ognia.
- POLĘDWICZKĘ myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i oczyszczamy z błon. Kroimy w poprzek włókien na kawałki grubości plastra boczku (ok. 3 cm każdy).
- Wszystkie boki posypujemy solą i bardzo obficie czarnym pieprzem.
- Każdy medalion ciasno owijamy plastrem boczku i związujemy nicią.
- Tak przygotowane nacieramy oliwą.
- Na patelni rozgrzewamy olej z gałązką rozmarynu i ząbkiem czosnku w łupinie. Gdy olej będzie dobrze rozgrzany obsmażamy mięso na rumiano, po około 1-2 minuty z każdej strony (także od strony boczku), na dużym ogniu.
- Pod koniec smażenia wlewamy whisky i podpalamy (flambirujemy). Kiedy alkohol się dopali przekładamy polędwiczki do naczynia żaroodpornego i dopiekamy 10-12 min w temp. 180 ℃.
- Sprawdzamy sprężystość mięsa palcem. Nie powinno być twarde, gdyż polędwica będzie wtedy sucha.
- Podajemy z sosem truskawkowym i dowolną sałatką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz