Najbardziej charakterystycznym elementem tej popularnej, choć ubogiej w składniki sałatki jest pyszny i bardzo aromatyczny dressing. W większości przepisów bazą do jego powstania są surowe żółtka, jednak ja proponuję zastąpić je dobrej jakości majonezem. Dzięki starannemu ubijaniu wszystkich składników otrzymujemy sos gęsty, kremowy, bogaty w smaku i co najważniejsze bezpieczny, aby można było podać go dzieciom.
---------------------------------------
SKŁADNIKI SOS / ok 1 filiżankę
- 2 czubate łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny - można dodać więcej
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 2 łyżeczki sosu Worcestershire
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 2 fileciki anchois
- 3 łyżki oliwy
- sól morska, pieprz
SAŁATKA / 4 porcje
- 1 sałata rzymska
- 1 ząbek czosnku
- 2 małe piersi kurczaka
- 4 jajka ugotowane na twardo ( 5 minut od zagotowania)
- 6 plastrów szynki parmeńskiej lub boczku
- 2 bułki - najlepiej czerstwe lub 3 kromki tostowego chleba
- 4 łyżki tartego parmezanu
- sól morska, pieprz
WYKONANIE
- SOS: Fileciki anchois rozcieramy w moździerzu na pastę.
- W szklanej misce przy pomocy trzepaczki mieszamy wszystkie składniki z wyjątkiem oliwy.
- Dodajemy roztarte anchois i ubijając małymi porcjami wlewamy oliwę. Staramy się jak najbardziej napowietrzyć sos.
- Kiedy jest już gładki i jedwabiście kremowy przekładamy do słoiczka. Przechowujemy w lodówce.
- SAŁATKA: Bułkę kroimy na cienkie kromki, a następnie w szerokie paski. Smażymy na łyżce oliwy z dodatkiem wyciśniętego ząbka czosnku. Cały czas mieszamy grzanki uważając, aby nie przypalić czosnku. Przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
- KURCZAKA myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i oczyszczamy z błon. Każdy filet kroimy w w poprzek na pół, a następnie grubszą część dodatkowo na dwa cieńsze filety. Doprawiamy solą i obficie czarnym pieprzem, zawijamy w plastry szynki parmeńskiej i nacieramy oliwą. Układamy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej lub zwykłej i smażymy przez około 3 minuty z każdej strony, co jakiś czas dociskając łopatką.
- Na dużym talerzu rozkładamy porwane na kawałki liście sałaty i polewamy je sosem. Dodajemy kurczaka, obrane i przekrojone na pół jajka oraz grzanki. Posypujemy parmezanem.
Uwielbiam sos do tej sałaty!
OdpowiedzUsuńO tak, jest pyszny ;-)
Usuń