SAŁATKA CEZAR



Najbardziej charakterystycznym elementem tej popularnej, choć ubogiej w składniki sałatki jest pyszny  i bardzo aromatyczny dressing.  W większości przepisów bazą do jego powstania są surowe żółtka, jednak ja proponuję zastąpić je dobrej jakości majonezem. Dzięki starannemu ubijaniu wszystkich składników otrzymujemy sos gęsty, kremowy, bogaty w smaku i co najważniejsze bezpieczny, aby można było podać go dzieciom.

SKŁADNIKI 
SOS / ok 1 filiżankę
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny - można dodać więcej
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire
  • 2 łyżeczki miodu 
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 2  fileciki anchois
  • 3 łyżki oliwy 
  • sól morska, pieprz
SAŁATKA / 4 porcje 
  • 1 sałata rzymska
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 małe piersi kurczaka
  • 4 jajka ugotowane na twardo ( 5 minut od zagotowania)
  • 6 plastrów szynki parmeńskiej lub boczku
  • 2 bułki - najlepiej czerstwe lub 3 kromki tostowego chleba
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • sól morska, pieprz
WYKONANIE
  • SOS: Fileciki anchois rozcieramy w moździerzu na pastę.
  • W szklanej misce przy pomocy trzepaczki mieszamy wszystkie składniki  z wyjątkiem oliwy.
  • Dodajemy roztarte anchois i ubijając małymi porcjami wlewamy oliwę. Staramy się jak najbardziej napowietrzyć sos.
  • Kiedy jest już gładki i jedwabiście kremowy przekładamy do słoiczka. Przechowujemy w lodówce.
  • SAŁATKA: Bułkę kroimy na cienkie kromki, a następnie w szerokie paski. Smażymy na łyżce oliwy z dodatkiem wyciśniętego ząbka czosnku. Cały czas mieszamy grzanki uważając, aby nie przypalić czosnku. Przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  • KURCZAKA myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i oczyszczamy z  błon. Każdy filet kroimy w w poprzek na pół, a następnie grubszą część dodatkowo na dwa cieńsze filety.  Doprawiamy solą i obficie czarnym pieprzem, zawijamy w plastry szynki parmeńskiej i nacieramy oliwą. Układamy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej lub zwykłej i smażymy przez około 3 minuty z każdej strony, co jakiś czas dociskając łopatką. 
  • Na dużym talerzu rozkładamy porwane na kawałki liście sałaty i polewamy je sosem. Dodajemy kurczaka, obrane i przekrojone na pół jajka oraz grzanki. Posypujemy parmezanem.

2 komentarze: