Słodki bałagan/Eton Mess

Słodki, prosty i jakże angielski...Bardzo popularny i niezwykle smaczny deser Eton Mess smakuje najlepiej ze świeżymi truskawkami i domową bitą śmietaną. Jest pyszny tylko wtedy, gdy do jego przygotowania użyjemy składników najwyższej jakości. Zachęcam do zrobienia go właśnie teraz, w środku lata, kiedy o świeże, czerwone truskawki nie jest tak trudno.

SKŁADNIKI na 2 porcje:
  • 250 ml śmietany kremówki / najlepiej 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka pokrojonych truskawek
  • ok 6 sztuk bez średniej wielkości/ można upiec z TEGO PRZEPISU lub użyć kupionych
WYKONANIE

  • Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, kroimy na kawałki i zasypujemy 1 łyżką cukru pudru. Możemy je także rozgnieść widelcem.
  • Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania 1 łyżkę cukru pudru. Bezy kruszymy.
  • Do wysokiej szklanki wkładamy na przemian: pokruszone bezy, bitą śmietanę i  truskawki lubwszystkie składniki delikatnie razem mieszamy i nakładamy do pucharków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz