Słodki, prosty i jakże angielski...Bardzo popularny i niezwykle smaczny deser Eton Mess smakuje najlepiej ze świeżymi truskawkami i domową bitą śmietaną. Jest pyszny tylko wtedy, gdy do jego przygotowania użyjemy składników najwyższej jakości. Zachęcam do zrobienia go właśnie teraz, w środku lata, kiedy o świeże, czerwone truskawki nie jest tak trudno.
SKŁADNIKI na 2 porcje:- 250 ml śmietany kremówki / najlepiej 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 szklanka pokrojonych truskawek
- ok 6 sztuk bez średniej wielkości/ można upiec z TEGO PRZEPISU lub użyć kupionych
WYKONANIE
- Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, kroimy na kawałki i zasypujemy 1 łyżką cukru pudru. Możemy je także rozgnieść widelcem.
- Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania 1 łyżkę cukru pudru. Bezy kruszymy.
- Do wysokiej szklanki wkładamy na przemian: pokruszone bezy, bitą śmietanę i truskawki lubwszystkie składniki delikatnie razem mieszamy i nakładamy do pucharków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz