Kolorowa sałatka z wędzonym łososiem i pysznym dressingiem na bazie przetartych świeżych malin, to moja propozycja na nieskomplikowane, a jednocześnie całkim nietuzinkowe danie. Idealne na lekki lunch lub grillowe przyjęcie w ogrodzie.
SKŁADNIKI / 2 porcje
- 1/2 rzymskiej sałaty lub mieszanka sałat
- 1 cykoria
- 125 g wędzonego łososia - może być zarówno wędzony na zimno jak i na ciepło
- 2 ogórki gruntowe
- 6 pomidorków koktajlowych
- 1 mała cebula czerwona
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 czerwonej papryki
- sól morska, pieprz
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka przetartych przez sitko malin (mogą być zarówno świeże, jak i mrożone)
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka syropu klonowego lub cukru pudru
- 1 łyżeczka tabasco
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól morska
- DRESSING:W miseczce energicznie mieszamy wszystkie składniki do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.
- SAŁATKA: Krojenie warzyw do sałatek zawsze zaczynamy od tych twardszych i chrupkich.
- Obieramy i kroimy cebulę - w piórka oraz ogórka - w półplasterki. Przekładamy do miski. Dodajemy oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę paprykę. Dorzucamy pokrojone (na 4 części) pomidorki oraz sałatę i cykorię.
- Polewamy oliwą i sokiem z cytryny. Doprawiamy i delikatnie mieszamy.
- Łososia kroimy na małe kawałki i mieszamy z pozostałymi składnikami.
- Polewamy przygotowanym wcześniej dressingiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz