MALINOWA SAŁATKA Z ŁOSOSIEM

Kolorowa sałatka z wędzonym łososiem i pysznym dressingiem na bazie przetartych świeżych malin, to moja propozycja na nieskomplikowane, a jednocześnie całkim nietuzinkowe danie. Idealne na lekki lunch lub grillowe przyjęcie w ogrodzie.

SKŁADNIKI / 2 porcje
  • 1/2 rzymskiej sałaty lub mieszanka sałat
  • 1 cykoria 
  • 125 g wędzonego łososia - może być zarówno wędzony na zimno jak i na ciepło
  • 2 ogórki gruntowe
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 1 mała cebula czerwona
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 czerwonej papryki
  • sól morska, pieprz
DRESSING MALINOWY
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka przetartych przez sitko malin (mogą być zarówno świeże, jak i mrożone)
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka syropu klonowego lub cukru pudru
  • 1 łyżeczka tabasco
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól morska
WYKONANIE
  • DRESSING:W miseczce energicznie mieszamy wszystkie  składniki do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.
  • SAŁATKA: Krojenie warzyw do sałatek zawsze zaczynamy od tych twardszych i chrupkich.
  • Obieramy i kroimy cebulę - w piórka oraz ogórka - w półplasterki. Przekładamy do miski. Dodajemy oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną w  kostkę paprykę. Dorzucamy pokrojone (na 4 części) pomidorki oraz sałatę i cykorię.
  • Polewamy oliwą i sokiem z cytryny. Doprawiamy i delikatnie mieszamy.
  • Łososia kroimy na małe kawałki i mieszamy z pozostałymi składnikami.
  • Polewamy przygotowanym wcześniej dressingiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz