Sałatka z brokułami, fetą, suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami. Smaczna i kolorowa. Szybko się ją przygotowuje i bardzo dobrze przechowuje. Jest idealna na wszelkiego rodzaju przyjęcia, pikniki czy drugie śniadanie do pracy. Wprost wymarzona dla wegetarian, tych którzy na diecie, a przede wszystkim dla każdego, kto nie lubi spędzać w kuchni zbyt wiele czasu.
-----------------------------------------------
SKŁADNIKI / 4 porcje
- 1 brokuł
- 6 suszonych pomidorków w oleju
- 10 czarnych oliwek
- 150 g fety
- pół szklanki płatków migdałów
- 1 łyżeczka suszonego oregano, sól morska, pieprz
DRESSING JOGURTOWY
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu
- sól, pieprz
WYKONANIE
- Brokuły dzielimy na różyczki, odcinamy łodyżki, płuczemy. Gotujemy 5-7 minut, na parze lub w niewielkiej ilości osolonej wody, uważając, aby nie rozgotować. Odcedzamy, wykładamy na talerz i zostawiamy do ostygnięcia.
- Płatki migdałów prażymy na suchej patelni. Suszone pomidory kroimy w szerokie paski, oliwki na połówki.
- Jogurt naturalny mieszamy z miodem, startym czosnkiem, solą i pieprzem.
- Na dużym półmisku układamy różyczki brokuła, krążki oliwek i pomidorki. Posypujemy pokruszoną fetą, suszonym oregano oraz płatkami migdałów. Polewamy sosem jogurtowym. Podajemy jako dodatek do mięs lub samodzielne danie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz