SAŁATKA WYKWINTNA

Sałatka z brokułami, fetą, suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami. Smaczna i kolorowa. Szybko się ją przygotowuje i bardzo dobrze przechowuje. Jest idealna na wszelkiego rodzaju przyjęcia, pikniki czy drugie śniadanie do pracy. Wprost wymarzona dla wegetarian, tych którzy na diecie, a przede wszystkim dla każdego, kto nie lubi spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. 
-----------------------------------------------
SKŁADNIKI / 4 porcje
  • 1 brokuł
  • 6 suszonych pomidorków w oleju
  • 10 czarnych oliwek
  • 150 g fety
  • pół szklanki płatków migdałów 
  • 1 łyżeczka suszonego oregano, sól morska, pieprz
DRESSING JOGURTOWY
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu
  • sól, pieprz
WYKONANIE
  • Brokuły dzielimy na różyczki, odcinamy łodyżki, płuczemy. Gotujemy 5-7 minut, na parze lub w niewielkiej ilości osolonej wody, uważając, aby nie rozgotować. Odcedzamy, wykładamy na talerz i zostawiamy do ostygnięcia.
  • Płatki migdałów prażymy na suchej patelni. Suszone pomidory kroimy w szerokie paski, oliwki na połówki.
  • Jogurt naturalny mieszamy z miodem, startym czosnkiem, solą i pieprzem.
  • Na dużym półmisku układamy różyczki brokuła, krążki oliwek i pomidorki. Posypujemy pokruszoną fetą, suszonym oregano oraz  płatkami migdałów. Polewamy sosem jogurtowym. Podajemy jako dodatek do mięs lub samodzielne danie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz