SAŁATKA WYKWINTNA

Sałatka z brokułami, fetą, suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami jest bardzo smaczna i kolorowa. Szybko się ją przygotowuje i bardzo dobrze przchowuje. Według mnie jest idealna na wszelkiego rodzaju przyjęcia, pikniki czy drugie śniadanie do pracy. Wprost wymarzona dla wegetarian, tych którzy na diecie, a przede wszystkim dla każdego, kto nie lubi spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. Polecam!

SKŁADNIKI / 4 porcje
  • 1 brokuł
  • 6-8 suszonych pomidorków w oleju
  • 10-12 czarnych oliwek
  • ok. 150 g sera Feta
  • pół szklanki płatków migdałów 
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • sól morska, pieprz
WYKONANIE
Brokuły dzielimy na różyczki, odcinamy łodyżki, myjemy.

Gotujemy na parze lub w niewielkiej ilości osolonej wody uważając, aby go nie rozgotować. Studzimy.

Płatki migdałów prażymy na suchej patelni.
Suszone pomidory kroimy w kostkę, oliwki w krążki, fetę kruszymy.

Jogurt naturalny mieszamy z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.

Na dużym półmisku układamy różyczki brokuła, a na nich kosteczki fety, krążki oliwek i pomidorki.
Całość posypujemy ziołami prowansalskimi oraz uprażonymi płatkami migdałów.
Skrapiamy sosem jogurtowo-czosnkowym. /Pozostałą częśc sosu możemy podać w oddzielnej miseczce./

Podajemy jako dodatek do mięs lub jako samodzielne danie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz